Kansantalous ei ole sama asia kuin meidän yksityisihmisten talous, mutta siinäkin tietyt lainalaisuudet pätevät: tuloja on hyvä olla menoja enemmän. Lainaakin saa edullisemmin, kun talous on tasapainossa.
Talous on kuitenkin vain työkalu. Kestävän tulevaisuuden kannalta keskeistä on taata meille kaikille toimivat palvelut ja tasa-arvoiset lähtökohdat ponnistaa elämään. Tämä taas vaatii vastuullista valtion taloudenhoitoa, jotta raha riittää kaikkeen hyvään. Kansantalouden holtittomasta taloudenpidosta maksavat viime kädessä lapsemme ja lapsenlapsemme.
Yrittäjät luovat tulevaisuuden työpaikat. Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso askel yrittäjälle. Oman palkan lisäksi pitäisi maksaa myös työntekijän palkka – ja sivukulut.
Uuden työntekijän palkkaaminen mahdollistaa yrityksen kasvun, mutta on myös yksi suurimmista riskeistä yrittäjälle.
Selvittäisinkin ensimmäisen uuden työntekijän palkkaamisen sivukulujen verohyvitystä yrittäjälle. Tämä tuki osuisi suoraan työllisyyden parantamiseen.
On myös selvää, että yritysten investointeja tulee tukea vastakin. Investointivaraus on hyvä malli, jota on helppo kannattaa. Investoinnit tukevat talouskasvua ja luovat työtä koko maahan.
Tärkeä etappi hyvinvointipalveluiden rahoittamisessa on Suomen työllisyysasteen nostaminen 75 -prosenttiin.
Seuraavan hallituksen on välittömästi aloitettava kattava ohjelma työnteon edellytysten parantamiseksi. Tähän kuuluvat esimerkiksi investoinnit koulutukseen, tutkimukseen, teihin, rautateihin ja internettiin. Nämä luovat peruskallion yritysten toiminnalle.
Bio- ja kiertotaloutta on edelleen tuettava ja energiantuotannon kotimaisuusastetta nostettava. Myös palkkaverotuksen keventämisen linjaa on jatkettava. Työnteon on oltava aina kannattavaa. Tähän liittyy vahvasti myös seuraavan eduskunnan yksi suurimmista hankkeista, sosiaaliturvauudistus. Uudistuksen lähtökohtana on oltava nykyistä yksinkertaisempi malli, joka on joustava.
Yrittämisen ja työnteon on aina oltava kannattavaa. Tällä yksinkertaisella reseptillä luodaan pohja Suomen menestykselle.
*Kirjoitus on julkaistu KSML-blogissa