Blogi

Helsinki ei saa autioittaa Suomea

By 2 maaliskuun, 2019 No Comments

Tuoreen aluekehitysselvityksen mukaan Suomessa on 20:n vuoden päästä vain kolme kasvavaa kaupunkiseutua: Helsinki, Tampere ja Turku. Tämä ennuste on pelottava, eikä sen saa antaa toteutua.

Vaarana on, että viime kädessä Helsinki autioittaa Suomen. Viimeisen 10 vuoden aikana valtiovalta on suosinut pääkaupunkiseutua mm. koulutus-, tiede- ja liikennepolitiikassa.

Nykyinen kehityssuunta ei palvele edes helsinkiläisten etuja. Helsingin kuntapoliitikot ovat hätää kärsimässä joka kerta, kun Helsingin ennustetta väestönmuutoksesta korotetaan. Tämän jokainen helsinkiläinen on varmasti huomannut esimerkiksi nousevina asumisen kustannuksina.

Helsingin kuntapoliitikot eivät yksinkertaisesti pysty reagoimaan tarpeeksi nopeasti muuttuviin ennusteisiin. Keskittävän politiikan suunta onkin muutettava kohti hajauttavaa politiikkaa, jossa jokaisen alueen ihmisellä on väliä.

Kestävä ja alueellisesti tasapuolinen väestökehitys on tärkein alueiden elinvoiman turva. Maailman täydellisinkään sote-uudistus ei meitä pelasta, mikäli meillä ei ole tulevaisuudessa työtä tekeviä ja uutta luovia ihmisiä. Kaikkialla Suomessa – jokaisessa kunnassa.

Väestönkasvun vahvistaminen ja työperäisen maahanmuuton lisääminen ovatkin aluepolitiikan kannalta aivan ensiarvoisen tärkeitä tavoitteita tulevalla hallituskaudella.

Lapsiystävällinen perhepolitiikka ja naisten työmarkkina-asemaa parantava perhevapaauudistus ovat asia numero yksi, kun mietitään keinoja perheellistymisen tueksi. Nämä uudistukset vaativat kuitenkin aikaa ennen kuin niiden vaikutukset alkavat purra.

Jo lyhyellä aikavälillä voimme tehdä paljon keskittävän väestönkehityksen hillitsemiseksi.

Koulutus, tieto ja uudet innovaatiot luovat pohjan jokaisen alueen menestykselle. Ei ole sattumaa, että lähes kaikki yliopistokaupungit Suomessa tällä hetkellä ovat muuttovoittoisia. Suomeen ei saa syntyä yhtään “sokeaa pistettä”, joka olisi korkeakoulutuksen ulottumattomissa. Kehitys, jossa lähikouluja keskitetään suuryksiköihin tulee kääntää kohti hajauttavaa koulutuspolitiikkaa. Perusinfra, kuten tietoliikenneyhteydet ja tieverkko on saatava kuntoon.

Mikäli nykyhallituksen sote-malli kaatuu, on vaarassa syntyä suurkuntien pohjalta maakuntia suuremmat sote-alueet, jotka olisivat erityistä myrkkyä varsinkin seutukaupungeille. Näin ei saa käydä.

Seuraavan eduskunnan on hallituspohjasta riippumatta taattava koko Suomen tasainen kehittäminen, jossa kaikki maakuntakeskukset huomioidaan. Meillä ei ole varaa autioittaa Suomea.

Jos olisin itse helsinkiläinen en tuudittautuisi tämän hetkiseen kehityssuuntaan. Nykyisen kehityksen päässä on vain se, että viimeisenä Helsingissä sammutetaan valot. Tämä ei voi olla meidän politiikan tavoitteena.

Suomen tulevaisuus on turvassa vain, mikäli saamme koko maassa väestönkehityksen kestävään kasvuun ja turvaamme jokaisen alueen elinvoiman.

*Kirjoitus on julkaistu lyhennettynä Keskisuomalaisessa