Blogi

Yksinäisyys on vaarallisempaa kuin ylipaino

By 8 huhtikuun, 2017 No Comments

Yksinäisyys lisääntyy maassamme huolestuttavaa vauhtia. Yksinäisyyden ehkäisyyn on panostettu varhaiskasvatuksessa ja vanhustyössä, mutta työikäisten yksinäisyyteen on kiinnitetty vähemmän huomiota. Yksinäisyyttä voi tuntea niin perheenäiti, työntekijä, kuin työelämässä oleva uraohjuskin.

Yhteisöllisyys ja toisen todellinen huomioiminen on erittäin tärkeää yksinäisyyden ehkäisemisessä. Jyväskylän kaupunki tekee paljon hyvää ja ennaltaehkäisevien palveluiden rooli tulee korostumaan myös tulevaisuuden kunnissa.

Kolmannen sektorin ja seurakuntien merkitystä ei voi väheksyä. Yhdessä harrastaminen ehkäisee tehokkaasti yksinäisyyttä ja luo yhteisöllisyyttä. Lisäksi näiden sektorien muut toiminnot ovat välttämättömiä ennaltaehkäisevän tuen muotoja.

Yksi keino lisätä kolmannen sektorin käsipareja, voisi olla hyväksi havaittujen harrastuskumppani-palveluiden lisääminen. Tätä ideaa voisi jalostaa niin sanottuun harrastamisen Tinderiin. Siinä vapaaehtoiset voisivat ilmoittautua sopivaksi katsomalleen kolmannelle sektorille ja tarjota sosiaalisen harrastamisen mahdollisuuksia. Lisäkäsiparit tulisivat varmasti tarpeeseen seuroille niin Jyväskylässä, kuin myös laajemminkin.

Hyvinvointi kuuluu kaikille. Siksi meidän on tartuttava ripeästi toimiin yksinäisyyden ehkäisemiseksi, aina vauvasta vaariin ja myös meidät työikäiset huomioiden.

*Kirjoitus on julkaistu alunperin Suur-Jyväskylän lehdessä

Leave a Reply