Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo kirjoitti mielipidekirjoituksessaan (6.6.2020), että Keski-Suomi oli “sivustaseuraajana historiallisessa velkalingossa”. Wallinheimo myös ilmaisee hämmennyksensä pitäen lisätalousarvion mittaluokkaa ylimitoitettuna.
Koronakriisin vaikutukset ovat iskeneet maahamme monin eri tavoin. Kriisin keskellä hämmennykseen ei ole varaa, vaan meidän on panostettava elvytystoimiin. Infrastruktuurin parantamiseen, koulutukseen ja tutkimukseen, yrittäjien ja yritysten tukemiseen, sekä heikompiosaisten huolehtimiseen. Kuten hallitus on tehnytkin.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen onkin luonnehtinut lisätalousarvioesityksen mittaluokasta, että pääasiassa menolisäykset (ovat) aivan perusteltuja.
Kritiikkiä lisätalousarvion päätöksistä Keski-Suomen osalta voi pitää myös erikoisena. 26:lla miljoonalla eurolla tehtävä VT4 Joutsa-Hartola -tieosuuden parantamisen vähättely on erikoista puhetta Wallinheimolta. Vielä erikoisempaan valoon vähättely ja kritisointi asettuu, kun katsoo, mitä hän itse on aiemmin sanonut.
“Lisäbuustia Joutsalle tärkeän valtatie 4:n parantamiseen esimerkiksi välillä Hartola−Oravakivensalmi antaisi myös se, jos Jyväskylä pääsisi mukaan muiden isojen kasvukeskusten MAL-sopimusten piiriin – -” unelmoi Wallinheimo keväällä 25.3.2019.
“Joutsan seutu tarvitsee kunnolla parannetun valtatie 4:n” ja ”Joutsan näkökulmasta eduskunnassa pitää olla vahvaa osaamista viedä eteenpäin valtatie 4:n kehittämistä. Tämä on tärkeää koko seutukunnan hyvinvoinnin näkökulmasta.” vaati Wallinheimo pontevasti 25.3.2019.
”Kaksi maakunnalle tärkeää infrahanketta odottavat toimia. Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen maakuntaliitot ovat vaatineet hallitukselta pikaista rahoituspäätöstä valtatie 4:n kehittämiseen välillä Hartola-Oravakivensalmi.” Wallinheimo linjasi 6.3.2020.
Lisää puheita löytyy, mutta ne taitavat kollegani osalta olla vain puhetta puheen perään.
VT4 Joutsa-Hartola -tieosuuden parantaminen saatiin nyt maaliin. Ja saatiinpa myös Jyväskylä mukaan isojen kasvukeskusten MAL-sopimusten piiriin, mitä Wallinheimokin vielä ennen eduskuntavaaleja vaati. Sopimukset valmistuvat syksyllä. Lieköhän siinäkin asiassa mieli jo vaihtunut vähättelyn puolelle. Minä ainakin olen erittäin tyytyväinen Jyväskylän päästessä MAL-kaupungiksi. Siitä hyötyy koko Jyvässeutu!
Kollegani olisi jo rakentamassa Jyväskylä-Tampere -välin kaksoisraidetta, vaikka hyvin tietää, että ensin on oltava lainvoimaiset suunnitelmat valmiina. Siihen hallitus myönsi tarvitut 18 miljoonaa euroa jo viime vuonna!
Keskusta on maakunnassamme paljon vartijana. Lentoliikenne hoidetaan Jyväskylän osalta kuntoon, kun koronatilanne sen sallii. Keskustan pitkään vaatimien aloituspaikkojen lisääminen korkeakouluihin on erinomainen asia ja sillä on myös vaikutusta nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. Uusista koulutuspaikoista maakuntakorkeakoulut, kuten Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu, tulevat hyötymään sadoilla uusilla aloituspaikoilla. Hyvä että se kelpaa myös kokoomukselle.
Panostukset lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin hyödyttävät meitä kaikkia. Kuntia tukemalla pystytään turvaamaan kohtuulliset luokkakoot kouluissa ja vähentämään epävarmuutta kuntien työntekijöiden parissa.
Kansanedustaja voi vaikuttaa monella tapaa. Kaikesta maailman vääryydestä voi toki syyttää aina hallitusta ja kaikkia muita. Tehokkaampaa olisi yhteistyön tekeminen. Mielelläni kuuntelen Wallinheimon ja opposition esityksiä myös jatkossa. Olisi mukavaa, että niiden takana seisotaan myös sen jälkeen, kun ne saadaan toteutettua.
*Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa