Blogi

Kesätyö on tärkeä myös poikkeusoloissa

By 12 kesäkuun, 2020 No Comments

Koulut päättyvät ja monet nuoret suuntaavat nyt erittäin haastavan kevään jälkeen kesälaitumille. Etäkoulu, epävarmuus ja nyt myös monien nuorten kaatuneet haaveet ensimmäisistä kesätyöpaikoista ovat luoneet varjon aurinkoisen alkukevään ylle.

Kesätyöt ovat vähentyneet ikävien talousuutisten myötä. Myös monet aikuiset ovat joutuneet lomautetuiksi tai työt ovat loppuneet. Koronakriisi on vaikuttanut koko Suomeen suuresti. Nyt Suomen jälleenrakentamisessa on saatava pidettyä kaikki mukana.

Erityisesti nuorten ja opiskelijoiden tulevan työelämän kannalta ensimmäiset kesätyökokemukset, harjoittelupaikat ja muut työmahdollisuudet ovat äärimmäisen tärkeitä. 

Kannan huolta nuorten työllistymisestä monestakin syystä. 

Opintojen ja työmaailmaan tutustumisen yhdistäminen on tavallisessakin tilanteessa haastavaa, mutta nyt koronakriisin myötä on vaara, että tämä vaikeutuu entisestään. Kesätöissä ja harjoitteluissa saa onnistumisen kokemuksia työympäristöstä ja on mahdollista etsiä itselleen sopivaa alaa. Samalla saa erittäin tärkeää työkokemusta.

Nuorten työllistyminen on koko yhteiskunnan etu. Osaltaan työpaikan saaminen varmistaa myös sen, että nämä henkilöt pääsevät tekemään osansa Suomen hyväksi ja pysyvät mukana yhteiskunnassa. Mielekäs tekeminen ehkäisee myös syrjäytymistä.

Haluan muistuttaa kaikkia nuoria siitä, että kaikki työ on arvokasta. Ensimmäistä työtään ei aina voi itse käsin valita, mutta usein ensimmäisestä työpaikasta saatu kokemus on kultaakin kalliimpaa. Uskaltakaa tehdä ja kokeilla – ja vieläkin, jos oikein on yritteliäs, on mahdollista löytää töitä kesälle. Pidetään kaikki mukana.

Teksti on julkaistu myös Suur-Jyväskylän Lehdessä.