Blogi

Keski-Suomelle tärkeitä elinvoima-investointeja

By 2 kesäkuun, 2020 No Comments

Hallituksen tuore lisätalousarvio luo koko maahan tärkeää elinvoimaa ja kasvun eväitä koronaviruksen runteleman taloutemme keskelle. Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) laatima elvytyspaketti on selkeä valinta kohti uutta kasvua, jota sietää kehua. Myös Keski-Suomi pääsee tästä elinvoimapaketista osalliseksi.

Maakuntamme saavutettavuus paranee merkittävästi, kun maamme valtaväylä VT4:n tieosuutta Joutsa-Hartola parannetaan 26:lla miljoonalla eurolla. Tämä raskaasti liikennöity nelostien pätkä on yksi niistä pullonkauloista, joiden parantamista on saanut odottaa liian kauan. Onneksi ei enää. Kova työ palkitaan ja maakuntamme saa kaivattuja täsmäinvestointeja. 

Täytyy myös olla tyytyväinen siitä, että koko maahan lisätään kolmekymmentä miljoonaa euroa uutta asfaltointirahaa. Tästä potista riittää myös Keski-Suomeen, jolla korjaamme heikentyneen tiestömme kuntoa. Tiestömme korjausvelka on mittava, mutta jokainen parannettu kilometri lisää elinvoimaa ja luo uusia kasvun ja työn mahdollisuuksia, sekä helpottaa jokaisen meidän arkea.

Korkeakoulujen aloituspaikkojen lisääminen tukee osaamistason nostoa ja luo uskoa tulevaisuuteen. Tavoitteena on 4800 uutta aloituspaikkaa koko maahan.  Tämä on tärkeää erityisesti nuorille. Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu tulevat hyötymään tästä erityisesti. Vahvistamme Jyväskylän profiilia koulutuskaupunkina edelleen, joka lisää koko seudun vetovoimaa. Panostukset koulutukseen ja tutkimukseen ovat investointeja tulevaisuuteen.

Keski-Suomen tulevaisuus on haastava siinä missä koko Suomen. Olemme ottaneet kovia iskuja koronaviruksen myötä tehden kaikkemme suomalaisten terveyden turvaamiseksi. Elinkeinoelämä on tästä kärsinyt merkittävästi – erityisesti matkailu- ja ravintola-ala. Hallitus on luonut tukimekanismeja, mutta mitkään tukipaketit eivät riitä, jos yrittäjät ja yritykset eivät pääse harjoittamaan elinkeinoaan. Irtisanomisilta ja konkursseilta ei voi välttyä. Siksi onkin tärkeää, että autamme mahdollisimman montaa yrittäjää ja yritystä, mahdollistamme uuden kasvun ja työn, sekä joustamme yhdessä tämän vaikean ajan yli. 

Jyvässeutu on saanut lyhyen ajan sisään useita ikäviä uutisia. UPM:n Säynätsalon vaneritehtaan ja Dinex Finlandin katalysaattoritehtaan sulkemisten myötä liki 300 työpaikkaa häviää. Menetys on valtaisa ja tarvitsemme nopeita toimia, jotta mahdollisimman moni löytää uutta työtä. Siksi jokainen kasvua lisäävä investointi on kultaakin kalliimpaa Keski-Suomelle. 

Tulevaisuudessa on vaikutettava paitsi Keski-Suomen puolesta, myös helpotettava elinkeinotoimintaa turhien sääntöjen ja byrokratian vähentämiseksi. Tarvitsemme rohkeita kasvunhaluisia yrittäjiä nyt enemmän kuin koskaan. Tätä varten meidän on tehtävä Suomesta entistä parempi maa yrittää ja menestyä meille kaikille.