Blogi

Virheisiin ei ole varaa

By 14 helmikuun, 2023 No Comments

Puolustusvoimien entinen komentaja Ari Puheloinen on arvioinut julkisuudessa, että kokoomusjohtoinen hallitus ajoi Suomen puolustuksen veitsenterälle muutama vuosi sitten.

Kenraalin viesti on varoitus. Takavuosina voitolla oli linja, jossa sotilaallisia uhkia vähäteltiin ja maanpuolustusta ajettiin alas. Tämä ei saa toistua.

Puheloinen tietää mistä puhuu. Kataisen (kok.) hallituksen aloittaessa vuonna 2011 oli muodissa ajatus, että meillä on varaa heikentää puolustustamme ja valppauttamme.

Sotilaallisesta maanpuolustuksesta siirrettiin rahaa muihin menoihin satoja miljoonia euroja. Kertausharjoitusmäärät romahdutettiin, kalustosta tingittiin ja henkilöstöä vähennettiin.

Kokoomusjohtoinen hallitus lakkautti mm. Keuruun Pioneerirykmentin ja Ilmavoimien teknillisen koulun Jämsän Hallissa sekä runttasi eduskunnasta läpi maamiinojen kieltämisen.

Veitsenterälle mentiin, mutta onneksi suunta muuttui.

Sipilän (kesk.) hallitus pysäytti puolustuksen alasajon, ja nykyhallituksen kaudella on rikottu ennätyksiä maanpuolustukseen panostamisessa. Jo ennen Venäjän viimekeväistä hyökkäystä Ukrainaan puolustusbudjettimme päätettiin nostaa ennätyksellisen suureksi.

Ilmavoimille hankitaan paras kalusto. Merivoimille valmistetaan huippumodernit sotalaivat. Maavoimien aseistusta uusitaan. Kertausharjoitusmääriä on nostettu, ja nykyhallitus teki tasavallan presidentin kanssa päätöksen Nato-jäsenyydestä.

Kokoomus on sivusta peukuttanut hallituksen päätöksiä. Tuki lämmittää mieltä. Virheistä on toivottavasti opittu.

Kaikki toki toivomme, että pääsemme nauttimaan nykyistä seesteisimmistä ajoista ja rauhasta Euroopassa. Suomen turvallisuutta ei kuitenkaan voi koskaan jättää toivon varaan. Yli puoluerajojen on jatkossa muistettava velvollisuutemme huolehtia puolustuksestamme yli sukupolvien, tuntui iholla sitten suojasää tai kylmin itätuuli.