Blogi

Vihreä itku pitkästä ilosta

By 5 toukokuun, 2021 No Comments

Tuskin kerkesi muste kuivua hallituksen kehysriihen välirauhasopimuksesta, kun vihreiden viestintäosasto alkoi selittämään mustaa valkoiseksi – tai punamultaa vihreäksi.

Hallituksen päätöksistä – hyvistä ja huonoista – vastaa hallitus yhdessä. Kansanedustaja Saara Hyrkkö sysäsi kuitenkin hallituksen yhdessä sopimista koulutusleikkauksista vastuun Keskustalle. Luonnollisesti sosiaalinen media Vihreiden virallisten tilien säestämänä seurasi perässä. Viritys on erikoinen ja lapsellinen. Epäilemättä vihreiden näkökulmasta myös muut yhdessä sovitut 370 miljoonan euron leikkaukset eri hallinnonaloille, kuten ulko- ja ympäristöministeriöön, ovat Keskustan syytä. O tempora, o mores!

Joko vihreillä on jäänyt yhdessä sovitut paperit lukematta tai ymmärtämättä. Tai sitten ne on ymmärretty ja nyt hätä kädessä sysätään vastuuta logiikalla “ei me vaan ne muut!” Kirsikat kakussa ovat epäilemättä toki vain ja ainoastaan vihreiden aikaansaannoksia, sehän on selvä.

Suomen lähihistorian kaikki hallitukset väristä riippumatta ovat tehneet ikäviä leikkauksia. Siitä totuudesta ei pääse yksikään eduskuntapuolue kiemurtelemaan irti. Nyt leikkauksista päätti Marinin (sdp.) hallitus ja ne päätökset hallitus teki, sopi ja hyväksyi yhdessä. Eivät ne kaikin osin “helpppoja” leikkauksia ole, eivät missään nimessä. Ja jos minä tai Keskusta olisi yksin saanut päättää, ei koulutusleikkauksia olisi tehty ja työllisyyteen olisi panostettu enemmän. Jotain lohtua hallituksen koulutuspoliittisiin linjauksiin tuo kuitenkin vuosille 2020-2022 alkaviin koulutuksiin lisätyt 10 000 uutta aloituspaikkaa ympäri Suomen ja korkeakoulujen perusrahoituksen 60 miljoonan euron nosto vaalikauden alussa.

Sopu ei ole täydellinen ja harvoin elämä on, kuten Keskustan puheenjohtaja Saarikko kehysriihen lopputulosta kuvaili. Koalitiohallituksissa lopputulos on aina osiensa summa.

Jälkikäteinen viisastelu, uhriutuminen ja oman paremmuuden korostaminen on kuitenkin hallituspuolueilta vähintään kyseenalaista harhaanjohtamista. Eihän me vaan ne muut!