Blogi

Työttömyytemme hälyttävän korkea

By 1 huhtikuun, 2015 No Comments

Uusimmat työttömyystilastot eivät anna aihetta riemuun. Koko maassa työttömiä työnhakijoita on jo yli 350 000. Keski-Suomi saa osaltaan kyseenalaista kunniaa, kun maakuntamme nousi työttömien työnhakijoiden määrällä mitaten koko Suomen ykköseksi. 23 000 työtöntä työnhakijaa on iso haaste koko Keski-Suomelle.

Ajat ovat olleet vaikeita, mutta myös tulosvastuuta on odotettava. Keski-Suomessa on ollut kaksi ministeriä, mutta olemme silti vajonneet maan surkeimpaan työttömyystilanteeseen. Seuraavaa hallitusta odottaa valtava urakka. Siihen on kuitenkin tartuttava.

Meidän on uudistettava työmarkkinoitamme ja luotava uudenlaista joustoa niin työnantajien, kuin työntekijöidenkin osalta. Työtilanne tulee jatkossa muuttumaan paljon ja siksi tarvitsemme yhteistyötä heikompien suhdanteiden varalle. Tämän ei tarvitse tarkoittaa työntekijöiden oikeuksien polkemista, vaan molemminpuolista vuorovaikutusta. Esimerkiksi palkkaturvamallilla turvaisimme työntekijöiden mahdollisuuden pysyä yrityksessä muutaman heikomman kuukauden ajan.

Tarvitsemme uusia kokeiluja esimerkiksi ensimmäisen uuden työntekijän palkkaamiseksi, jossa valtio voi olla aktiivisesti tukemassa. Työnteosta on tehtävä aina kannattavaa päivittämällä sosiaaliturvajärjestelmää. Lisäksi Viron yritysveromallin soveltuvuus Suomeen investointien lisäämiseksi on tarkoin tutkittava ja työnantajille koituvia työntekijäkustannuksia madallettava.

Keski-Suomi nousee nykyisestä tilanteesta vain kovalla työllä ja rohkeudella kokeilla uutta. Suomi ei ole enää 1970-luvulla. Siksi myös keinot on päivitettävä 2010-luvulle.

Leave a Reply