Blogi

Suomen paikka on ja pysyy lännessä

By 26 huhtikuun, 2016 No Comments

Pääministeri Juha Sipilä otti puheessaan Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa 23.4. Jyväskylässä lyhyesti kantaa myös Suomen ulkopolitiikkaan. Sipilä linjasi selkeästi, että: ”Lännessä on perheemme ja arvoyhteisömme.” Samalla Sipilä korosti pohjoismaisen viiteryhmämme tärkeyttä ja toimivia suhteita kaikkiin ilmansuuntiin.

Tämä on selkeä ja luonnollinen linja Suomelle, vaikka Suomen ulkopoliittisesta asemoitumisesta aika ajoin viritetään keskustelua. Keskustelu on aina tervetullutta, mutta Suomen paikka on ja pysyy lännessä. Tästä ei ole epäselvyyttä.

Viimeistään liityttyämme Euroopan unioniin vuonna 1995 sitouduimme EU-jäsenyyteen ja sen perusarvoihin. Suomi ei ole enää tänä päivänä puolueeton maa.

Sen sijaan sotilaallisesti liittoutumattomia me olemme edelleen. Venäjän toiminta on lisännyt epävakautta Euroopassa ja myös Suomi on reagoinut tähän. Nykyinen hallitus jatkaa puolustusvoimauudistusta ja on lisännyt puolustusvoimien määrärahoja.

Mahdollinen NATO-jäsenyys vaatii mielestäni kansan tuen ja siihen liittymisen tulee käydä vain kansanäänestyksen kautta. Mikäli päätyisimme harkitsemaan NATO-jäsenyyttä, olisi valtioneuvoston tehtävä varmistaa objektiivinen keskustelu, jossa selviää mahdollisen jäsenyyden hyvät ja huonot puolet. Keskustelu tulisi käydä ilman pelkoa tai kiihkoa – tosiasioihin perustuen – jotta kansalaiset pystyisivät tekemään faktapohjaisen päätöksen.

Toistaiseksi nykyinen ratkaisumme on kuitenkin oikea. Olemme osa läntistä arvoyhteisöä ja huolehdimme turvallisuudestamme diplomatian ja uskottavan puolustuskykymme kautta, sotilaallisesti liittoutumattomana.

Leave a Reply