Blogi

Puhtaassa luonnossa Suomen mahdollisuus

By 12 huhtikuun, 2015 No Comments

Maatalouden volyymin lisääntyminen on maailmanlaajuisesti suuri ympäristöhaaste. Uusimpia ja kehittyneimpiä viljelystekniikoita on hyödynnettävä, jotta ympäristökuormitus ei kasva liian suureksi. Suurissa ruuantuotantomaissa, kuten Brasiliassa ja Yhdysvalloissa, maatalous on jo mitä suurimmissa määrin high tech -ala, jonka kehittämiseen suunnataan valtavia rahasummia.

EU, Pohjoismaat ja Suomi eivät saa jäädä maatalouden kehityksestä jälkeen. Kansallisessa maatalouspolitiikassa on nyt tehtävä täyskäännös. Kataisen six pack -hallitus osoitti näköalattomuutensa leikkaamalla maatalouden kansallisista tuista pois peräti kolmanneksen. Valtiovallan pitää päinvastoin lisätä kansallista tukiosuutta tilanteessa, jossa kansainvälinen tilanne on ajanut kotimaisen ruuantuotannon yhä ahtaammalle.

Suomalaisen maataloutemme suuria vahvuuksia ovat ruuan puhtaus, elintarvikeketjun läpinäkyvyys sekä eläinten hyvinvointi. Näistä on kyettävä pitämään kiinni ja niitä on vahvistettava edelleen. Kotimaisen viljelijän on saatava kohtuullinen korvaus tekemästään tärkeästä työstä. Samoin maataloudessa on alettava noudattaa suomalaista reilunkaupan mallia, jossa tuottajalle taataan tietty osuus lopullisesta kuluttajahinnasta. Samalla ruuan tulee säilyä kuluttajille kohtuuhintaisena. Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että logistiikkaketjun eri vaiheissa ruokaa hukataan valtavat määrät, kun elintarvikkeita siirrellään pitkien etäisyyksien päästä eri puolilta maailmaa kuluttajien saataville.

EU-maihin tuodaan vuosittain Saksan pinta-alaa vastaavan peltoalan verran ruokaa muualta maailmasta. Samalla ympäristön kuluttaminen lisääntyy merkittävästi. Tulevaisuutemme on lähituotannossa sekä entistä kattavammassa omavaraisuudessa. Euroopan, Pohjoismaiden ja Suomen täytyy jatkossa pystyä huolehtimaan nykyistä paremmin omasta ruokahuollostaan. Uusiutuvien raaka-aineiden ja osaamisen luvattuna maana meidän on mahdollisuus tehdä biotaloudesta uusi menestystarinamme.

Leave a Reply