Blogi

Paloasemat turvattava jatkossakin

By 1 tammikuun, 2022 No Comments

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen myötä uusi Keski-Suomen hyvinvointialue päättää jatkossa kaikkien keskisuomalaisten terveyspalveluista. Keskustan viesti hyvinvointivaaleissa on selkeä. Jokaisessa kunnassa on oltava sosiaali- tai terveysasema. 

Mitä lähempänä ja nopeammin hoivaa saa, sen parempi ihmiselle ja yhteiskunnalle. Tämä pätee usein tarvittaviin palveluihin, jotka helpottavat ihmisen arkea vauvasta vaariin – neuvoloista palvelukoteihin. Erityisesti vanhustenhoivaan on kiinnitettävä huomiota, sillä arvokas vanhuus kuuluu kaikille.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt palo- ja pelastustoiminnan rooli. Uudistuksessa on tärkeää turvata turvallisuusnäkökulmien huomioiminen osana päätöksentekoa. Apua on saatava nopeasti ympäri vuorokauden, sillä hädän tullen ei ole aikaa odottaa. 

Vapaapalokunnat ja sopimuspalokunta-järjestelmä on lähiavun tuki ja turva. Näiden toimiminen yhdessä pelastuslaitoksen kantahenkilökunnan kesken on oltava saumatonta.

Olennaista on huolehtia rahoituksen riittävästä tasosta. Nykyisestä rahoituksen määrästä ei tule tinkiä, vaan toiminnalle on kaikkina aikoina turvattava riittävät resurssit. Palo- ja pelastustoiminnan rahoituksen osuus sosiaali- ja terveydenhuoltoon verrattuna on minimaalinen, mutta merkitys mittava. Turvallisuustakuu on sitä, että hätäkeskus vastaa ja apua saa.

Nykyistä paloasemaverkostoa ei saa supistaa ja siksi kattava paloasemaverkosto tulee säilyttää ympäri Keski-Suomen. Keskittämisen tie on väärä ja sellaista politiikkaa tulee vastustaa.