Blogi

Erikoissairaanhoito säilytettävä Keski-Suomessa

By 28 joulukuun, 2021 No Comments

Perussuomalaisten puoluesihteeri linjasi STTK:n vaalipaneelissa (17.12.), että erikoissairaanhoito pitäisi keskittää yliopistollisiin keskussairaaloihin. Puoluesihteerit kuuluvat puolueidensa ylimpään johtoon, joten pelkällä olan kohautuksella näin suurta linjanvetoa ei sovi ottaa.

Erikoissairaanhoidon keskittäminen yliopistollisiin keskussairaaloihin tietäisi kylmää kyytiä Keski-Suomelle. Se veisi palvelut Tampereelle ja Kuopioon ja näivettäisi keskisuomalaista sairaanhoitoa ja koko sosiaali- ja terveydenhuollon alaa.

Keski-Suomen keskussairaala Nova jäisi tyhjäkäynnille ja Jämsän Jokilaakson sairaala ajettaisiin hengityskoneeseen. Ylivoimaisesti suurin osa kaikkien yliopistosairaaloiden toiminnasta on samaa ja samoilla periaatteilla ja samalla laadulla tehtyä työtä kuin keskussairaaloissakin. Tätä ei perussuomalaisten puoluejohdossa näytetä tunnustavan.

Keskisuomalaisten on syytä vahvasti puolustaa erikoissairaanhoidon osaamistamme ja edistää alan kasvua. Tämä luo osaamista ja työtä, joka hyödyttää koko maakuntaa.

Tärkeässä osassa on sekä Jyväskylän yliopisto että Jyväskylän ammattikorkeakoulu, joiden kanssa erikoissairaanhoidon kehittämistä on syytä tehdä asiantuntijatiedon pohjalta. Tiedeministeri Antti Kurvisen (kesk.) Jyväskylään myöntämät uudet terveys- ja hyvinvointialan opiskelupaikat tukevat tätä kehitystä.

Tulevissa aluevaaleissa on lähetettävä vahva signaali keskisuomalaisen osaamisen puolesta, jossa koko maakunnan palveluista pidetään kiinni. Erikoissairaanhoito on olennainen osa maakunnan hyvinvointialueen palveluita.

Perussuomalaisten puoluesihteerin suulla ilmaisema halu keskittää erikoissairaanhoito yliopistollisiin keskussairaaloihin on ymmärtämätöntä puhetta. Tällaiselle puheelle on sanottava ykskantaan ja selkeästi: ei muuten käy!