Blogi

Hyvää YK:n päivää!

By 24 lokakuun, 2023 No Comments

Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirja tuli voimaan 78 vuotta sitten ja se ohjaa meitä edelleen eteenpäin. Peruskirjan lähtökohtana on vahvistaa uskoamme ihmisen perusoikeuksiin ja tasa-arvoon.

Luoda olosuhteet, joiden vallitessa oikeudenmukaisuutta sekä kunnioitusta sopimuksista ja muista kansainvälisen oikeuden lähteistä johtuvia velvoituksia kohtaan voidaan pitää yllä.

YK:n pääsihteerin António Guterresin totesi YK:n päivän viestissään, että Yhdistyneet Kansakunnat kuvastaa maailmaa sellaisena kuin se on. Ja tänä päivänä se näyttää varsin keskeneräiseltä.

Puolentoista vuoden ajan olemme joutuneet seuraamaan Ukrainan sodan syvenemistä, kun Venäjä jatkaa brutaalia hyökkäyssotaansa Ukrainan kansaa kohtaan. Terroristijärjestö Hamasin laaja hyökkäys Israelia vastaan on täysin tuomittava. Humanitaarinen tilanne Gazassa on vakava.

Väkivaltaisuudet ja vallankaappaukset ovat lisääntyneet myös muissa maanosissa. Ihmisoikeuksia, erityisesti naisten ja tyttöjen oikeuksia, poljetaan edelleen. Ilmastonmuutos vaikuttaa yhä selvemmin meidän kaikkien elämään ja heikentää perusoikeuksiemme toteutumista.

Olemme osa yhdistyneitä kansakuntia ja vastuullamme on auttaa rakentamaan maailmasta sellainen kuin sen toivomme olevan. On pyrittävä kohti rauhaa, kestävää kehitystä ja kaikille kuuluviin ihmisoikeuksiin perustuvaa maailmaa. Erityisesti silloin kun haaste tuntuu suurimmalta.

Tänään on syytä keskustella myös siitä, miten YK pystyy vastaamaan näihin haasteisiin ja miten me voimme vahvistaa YK:ta ja sen työskentelytapoja toiminnan tehostamiseksi.

Valoa ja uskoa työhömme tuo edesmenneen presidentti Martti Ahtisaaren viisaat sanat: ”Sen, minkä ihminen aloittaa, ihminen voi myös lopettaa.” Presidentti Ahtisaaren perintö elää.