Blogi

Enemmän aluepolitiikkaa, vähemmän byrokratiaa EU!

By 13 syyskuun, 2019 No Comments

Alueiden Eurooppa on keskeinen osa Euroopan unionin politiikkaa, mutta nykyiset rakenteet ja instituutiot ovat tulleet aikansa päähän. Euroopan unionin alueiden komitea, sekä talous- ja sosiaalikomitea ovat kalliita hyvävelikerhoja, joiden hyödyllisyys on kyseenalainen. Tarvitsemme lisää tehokkaampaa aluepolitiikkaa ja vähemmän byrokratiaa. 

EU:n puheenjohtajamaana Suomella on aito tilaisuus kehittää unionia tehokkaammaksi ja vaikuttavammaksi. EU:n alueiden komitea, sekä talous- ja sosiaalikomitea ovat jäänne historiasta, eikä niiden työstä, tehosta tai tuloksista ole juurikaan aitoa näyttöä. Jopa Brysselissä näiden instituutioiden työ on jäänyt etäiseksi tai täysin näkymättömäksi. Aluepolitiikka vaatii kunnian palautuksen myös EU-tasolla.

Kansalaisten, mutta myös jäsenvaltioiden kannalta olisi reilua, että lopettaisimme instituutiot, joiden hyödyllisyydestä eivät ole vakuuttuneita muut kuin siellä toimivat poliitikot ja virkamiehet. Nämä veronmaksajille yli 200 miljoonaa euroa vuodessa maksavat instituutiot tulisi lakkauttaa ja siirtää varat aluepolitiikan kehittämiseen jäsenvaltioissa.

Tarvitsemme aidosti vaikuttavia väyliä kehittää alueita ympäri Euroopan. Instituutioihin uppoavat rahat voisimme antaa jäsenvaltioiden jaettavaksi aluekehitykseen, joissa ne aidosti hyödyttäisivät alueita ja ihmisiä. Aluepolitiikka on tärkeä osa unionin toimintaa, mutta sitä on tehtävä tehokkaasti alueita kuullen, eikä tukemalla byrokratiaa ja kyseenalaisia instituutioita.