Blogi

Demarien vaaliratsu laukalla

By 15 maaliskuun, 2023 No Comments

Antti Rinne on vetänyt SDP:n ”hyvinvointipysäkki-ohjelman” valmistelua. Rinteen tarkoituksena olisi kutsua 18 vuotta täyttäneet määräaikaisiin terveystarkastuksiin, joihin kuuluisi laaja laboratoriopaketti. Suunnittelussa on mopo karannut käsistä, eikä faktoja ilmeisesti ole tarkistettu kenenkään asiantuntijan kanssa. Ohjelma on nimittäin täysi susi jo syntyessään.

Ensinnäkin se söisi resurssit muulta terveydenhuollolta ja sairaat jäisivät entistä pidempiin hoitojonoihin. Kohdentamattomalla seulonnalla voimavaroja suunnattaisiin enemmänkin terveiden toteamiseksi terveiksi. Useimmathan meistä ovat terveitä, eikä tämä tieto tarvitse vahvistusta. Tämän tyyppisistä seulonnoista on laajaa tutkimusnäyttöä sen puolesta, että ne eivät toimi.

Kohdentamaton seulonta kuitenkin aiheuttaa runsaasti jatkoselvityksiä, jotka taas vievät resursseja sairailta. Kliinisessä tutkimuksessa tutkittava yleensä jännittää, josta terveelläkin voi seurata koholla oleva verenpaine. Kun se on vastaanotolla todettu, asia on selvitettävä toistomittauksilla.

Laboratoriotutkimusten niin sanotut normaaliarvot on yleensä määritelty 95 prosentin luottamusvälissä oleviksi arvoiksi. Tämä tarkoittaa, että kun otetaan kymmeniä kokeita, niistä joku on aina normaalialueen rajoilla ja aiheuttaa lisäselvityksiä. Ihmiset pelkäävät olevansa sairaita ja rahaa palaa turhiin lisäselvityksiin.

Jos seulontoja haluaa, niiden on oltava kohdennettuja. Jos vaikka kaikki miehet, joiden mahanympärys on yli metrin, ja naiset, joilla uuma on yli 90 senttiä tutkittaisiin, löytyisi hoidettavia verenpainepotilaita ja diabeetikkoja enemmän, kuin terveydenhuoltoresurssimme kestäisi.

Tämä SDP:n terveydenhuoltomenojemme säästökortti on paljastunut ”Mustaksi Pekaksi” jo kauan sitten.