Blogi

Ei lukukausimaksuille!

By 11 maaliskuun, 2023 No Comments

Valtiovarainministeriön virkamiesten linjauksen mukaan Suomen julkista taloutta on vahvistettava vähintään 9 miljardin euron edestä kahden seuraavan vaalikauden aikana. Tästä asiantuntija-arviosta olen samaa mieltä ja on selvää, että vain helpoilla päätöksillä ei tulla selviämään.

Yhtenä keinona Valtiovarainministeriö esitti lukukausimaksujen mahdollistamista korkeakouluille. Tästä esityksestä olen vahvasti eri mieltä.

Suomen yksi tärkeimpiä pääomia on osaamispääoma. Maksuton koulutus on taannut jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden kouluttautua kykyjensä mukaan, taustaan tai varallisuuteen katsomatta. Yhdenvertaista mahdollisuutta opiskella kykyjensä pohjalta vaikka maisteriksi saakka, ei tule murtaa.

Työelämän osaamisvaatimusten kasvaessa tähän maahan tarvitaan lisää korkeakoulutettuja. Tarvitaan lisää aloituspaikkoja. Eri taustoista tulevien pääsyä korkeakoulutukseen – eli saavutettavuutta – pitää parantaa, ei huonontaa.

Maksut vaikeuttaisivat korkeakoulutukseen pääsyä heikentäen näin tasa-arvoa ja vaarantaisivat kansallisesti tärkeää tavoitetta osaamistason, eli korkeakoulutettujen määrän nostosta.

On selvää, että korkeakoulujen rahoituspohjasta on huolehdittava myös tulevaisuudessa. Yksi lisäkeino voisi olla korkeakouluille osoitettujen lahjoitusten verokohtelun muuttaminen. Lukukausimaksuja en kuitenkaan kannata.