Blogi

Ääriliikkeiden nousuun Suomessa on puututtava

By 1 elokuun, 2015 No Comments

Olen aloittanut kesälomani seuraamalla kotikaupungissani Jyväskylässä MM-ralleja. Suomelle tyypillisistä vaihtelevista säistä huolimatta tunnelma on ollut mukava ja yhteisöllinen. Tänään nauttiessani rallihumusta Jyväskylän keskustassa tunnelma muuttui nopeasti. Äärioikeistolainen mielenosoitus kääntyi väkivaltaiseksi.

Poliisin hyvä varautuminen lopetti väkivaltaisen mellakan lyhyeen. Valitettavasti henkilövahingoilta ei vältytty, kun uusnatsit pahoinpitelivät vähintään kahta sivullista. Yksityiskohdat ovat vielä avoinna ja onkin viisasta odottaa poliisin selvitystä, ennen kuin liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä tehdään.

En kuitenkaan voi ymmärtää enkä missään määrin hyväksyä tällaista toimintaa. Ääriliikehdintä on laitettava oikeaan mittakaavaan, mutta se on Suomessa kasvamaan päin. Lama ruokkii tällaista ilmiötä. Monilla ei ole töitä ja epävarmuus tulevaisuudesta ja toimeentulosta katkeroittaa ihmisiä. Vaikeisiin kysymyksiin haetaan helppoja vastauksia.

On kuitenkin syytä pohtia, voidaanko Suomessa tällaista toimintaa ja sen kasvua vain katsoa vierestä? Mielestäni tällaiseen liikehdintään on parempi reagoida ajoissa. Saksassa uusnatsien toimintaa on osittain kielletty. Tästä tulisi käydä nyt syvällistä keskustelua myös Suomessa. Uusnatsismi ei ole tervetullutta Suomeen.

Leave a Reply