Blogi

Lieksa on mainettaan parempi

By 20 elokuun, 2015 No Comments

Uusimman Imagen artikkeli ”Keskellä virtaa joki” (7.8.2015) antaa lohduttoman kuvan pienestä Itä-rajan tuntumassa sijaitsevasta Lieksan kaupungista. Hyvin kirjoitettu artikkeli ei sorru asiavirheisiin, mutta kuvavalinnoilla ja tarinankerronnalla Lieksa leimataan toivottomaksi kaupungiksi.

Ongelmia ei ole syytä piilotella ja Lieksa on selkeästi epäonnistunut maahanmuuttopolitiikassa – erityisesti maahanmuuttajien kotoutuksessa sen laajassa merkityksessä. Myös rakennemuutos on vienyt työpaikkoja, eikä uusia ole syntynyt samaan tahtiin. Synkkyyteen ei ole kuitenkaan syytä vajota.

Lomaillessani tänä kesänä Lieksassa tapasin monia ystäviä vuosien varrelta. Juttelin heidän, mutta myös monen muun lieksalaisen kanssa asiasta ja sen vierestä.

Muutama jo lukioaikanani seurustellut ystäväparini oli saanut lapsia ja muuttanut omakotitaloon asumaan. He käyvät töissä, hoitavat perhettä ja elävät kaikin puolin normaalia, mukavaa elämää.

Eräs nuori yrittäjä kertoi pohtivansa keinoja, joilla hän saisi työllistettyä enemmän. Hän toivoi joustavampaa paikallista sopimista. Yhtä kaikki katse oli vankasti eteenpäin.

Jo pelkästään Pielisentienvarren yritykset ja yrittäjät kertovat uskosta tulevaisuuteen. Ajat eivät ole helpot, mutta murehtimalla ne eivät parane.

Kaikki tämä siinä samassa Lieksan kaupungissa, josta Image antoi harmaan ja muukalaisvihamielisen kuvan. Jossa omista ongelmista ja omasta kouluttamattomuudesta tai yrittämisen puutteesta syytetään muita.

Suomalaiset, pohjois-karjalaiset saati lieksalaiset ovat kokeneet paljon kovempiakin aikoja. Epätoivoisiltakaan näyttävien tilanteiden edessä emme ole sortuneet. Silloin emme ole syyttäneet muita, vaan tarttuneet toimeen.

Ongelmia ei tule piilotella, mutta asiat eivät ole mustavalkoisia. On lapsellista hakea monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaisia vastauksia. Lieksasta on toinenkin puoli.

*Mielipidekirjoitus julkaistiin alun perin Lieksan lehdessä.

Leave a Reply