Blogi

On aika tarkastella EU:n suuntaa

By 25 heinäkuun, 2015 No Comments

Euroopan unioni ja erityisesti yhteisvaluutta euroa käyttävät jäsenmaat ovat jo pitkään kipuilleet Kreikan vakavien talousongelmien kanssa.

Kreikka on tavallaan jäävuoren huippu, sillä vuonna 2008 alkanut kansainvälinen talouskriisi koettelee edelleen Eurooppaa, eikä vähiten Suomea.

Yhtä kaikki Kreikassa kulminoituvat useat eri ongelmat. Helppoa ratkaisua ei ole.

Kriisiaikoina nopea päätöksenteko korostuu ja aikaa miettiä tehtyjen ratkaisujen vaikutusarvioita on vähän. EU:n ja euron tarina on nyt risteyksessä, jossa voimme jatkaa nykyisellään, edetä syvemmälle integraatiossa tai pohtia osittaista toimintatapojen uudelleen arviointia.

Omalle sukupolvelleni ja minua nuoremmille Euroopan unioni ja euro ovat olleet osa Suomea lähes koko ikämme. EU:n perusarvot ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo ja oikeusvaltio ovat helposti allekirjoitettavissa. Kuitenkaan syvällistä keskustelua siitä, millaisen Euroopan ja EU:n kansalaiset haluavat kymmenen vuoden päästä on vähän tai ei lainkaan.

Yhteistyö on Euroopan vahvuus. Ilman sitä me emme menesty.

Mutta missä määrin on tarpeen tehdä yhteistyötä? Voimmeko tunnistaa ja tunnustaa joidenkin yhteisten projektien epäonnistuneen ja korjata niitä, vai onko valitulla tiellä jatkettava vaikka sitten hammasta purren?

Yksi yleinen menestymisen resepti on ollut ajassa muuttuminen. Nyt kaivataan rohkeutta uskaltaa muuttua.

Leave a Reply