Blogi

Väestöennusteen voi haastaa

By 4 lokakuun, 2019 No Comments

Tilastokeskuksen tuore väestöennuste on karua luettavaa. Vuonna 2040 väkiluku kasvaa Manner-Suomessa enää Uudenmaan maakunnassa ja sielläkin vain muuttovoiton ansiosta. Vuoteen 2040 mennessä Keski-Suomen väkiluku vähenee noin 13 000 asukkaalla, kun väkilukuaan kykenee kasvattamaan vain Jyväskylä, Muurame ja Uurainen. Maakuntamme keskuskaupungin kasvu ei riitä, kun muu Keski-Suomi tyhjenee.

Vuonna 2050 Suomen väkiluku olisi ennusteen mukaan noin 100 000 nykyistä pienempi.

Positiivisesti ajatellen on hyvä muistaa, että kyseessä on ennuste: meillä on kaikki mahdollisuudet vaikuttaa tulevaisuuteen. Niin Suomessa, kuin myös Keski-Suomessa. Tarvitsemme koko maan kasvua – se on kansakuntamme etu.

Keski-Suomessa meidän on huolehdittava palveluiden toimivuudesta niin haja-asutusalueilla, kuin myös taajamissa. Tämä tukee osaltaan kuntien pitovoimaa asukkaistaan. Saavutettavuus muualta Suomesta on turvattava yhdessä houkuttelevuuden kanssa, jotta vetovoima lisääntyy. Se palvelee koko maakuntaamme. Lisäksi jokaisessa Keski-Suomen kunnassa tulisi miettiä, miksi meidän kunta on paras kunta ihmiselle olla, asua, elää ja yrittää?

Kysymys on konkreettisista teoista myös valtion osalta.

Tulevaisuususkoa pitää parantaa luomalla nykyistä kannustavampi ja selkeämpi sosiaaliturvamalli. Lasten hankintaa ja vanhemmuuden arvostusta on mahdollista parantaa porrastamalla lapsilisiä ja joustavoittamalla perhevapaita. Perheen ja työelämän yhdistämistä pitää helpottaa ja esimerkiksi lyhennetystä työviikosta sopiminen työnantajan kanssa on omiaan helpottamaan arjen ruuhkavuosia. Nämä toimet edesauttavat perheellistymistä ja sujuvoittavat arkea.

Lisäksi tarvitsemme vahvempaa aluepolitiikkaa, jota uusi punamultahallitus on hallitusohjelmassa sitoutunut tekemään: aluepolitiikan tavoitteena on alueiden välisen ja kuntien sisäisen eriytymisen vähentäminen. Uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntämisessä alueiden ja maakuntien asema on ratkaiseva, kuten hallitusohjelmassa todetaan. Hallitus korostaakin vahvaa aluepolitiikkaa ja koko Suomesta huolehtimista.

*Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa