Blogi

Ulkopuolinen selvitys Veikkauksen toiminnasta

By 28 tammikuun, 2020 No Comments

Valtionyhtiö Veikkauksen toiminta on viimeaikoina ollut useaan otteeseen julkisuudessa, eikä kovinkaan positiivisessa valossa. Jatkuvat kohut lokaavat yhtiön mainetta rapauttaen sitä hyvää työtä, jota suomalaisten rahapelitappioilla katetaan tässä maassa. Panostukset nuorisotyöhön, liikuntaan ja kulttuuriin kärsivät, kun rahapotin keräävä yritys toimii vastuuttomasti.

YLE:n MOT:n 27.1.2020 esiintuoma Veikkauksen yritys- ja toimintakulttuuri osoittaa vakavaa arviointikyvyn puutetta. Valtionyhtiön, joka toimii addiktiota aiheuttavan rahapelikulttuurin parissa, on toimittava läpinäkyvästi ja avoimesti. Tämä ei ole nyt asiantila.

Veikkauksessa tulisi tehdä ulkopuolinen selvitys, jotta yhtiön toimintatavoista saadaan kokonaisvaltainen kuva. Yhtiön toiminnassa vaikuttaa olevan puutteita erityisesti avoimuuden ja läpinäkyvyyden suhteen.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen vaatima selvitys keskuspelijärjestelmän sopimuksesta on hyvä alku, mutta se ei riitä. Onko yhtiön toiminnassa muita epäselvyyksiä? Tätä varten tarvitaan ulkopuolinen, riippumaton selvitys, Könttä linjaa.

On käsittämätöntä, kuinka Veikkauksen keskuspelijärjestelmän sopimusta on pidetty piilossa valitusajan, jotta Kilpailu- ja kuluttajavirasto ja markkinaoikeus eivät puuttuisi asiaan. Tällainen toimintatapa ei sovi vastuulliseen valtionyhtiöön.

Pe­li­on­gel­mat on Suo­mes­sa tun­nis­tet­tu, mut­tei tun­nus­tet­tu. Pe­li­on­gel­ma on va­ka­va sai­raus, joka ai­heut­taa val­ta­via in­hi­mil­li­siä tra­ge­di­oi­ta, mut­ta myös kan­sal­lis­ta hy­vin­voin­ti­tap­pi­o­ta.

Veik­kauk­sen ta­voit­tee­na ei saa ol­la pe­li­tap­pi­oi­den mak­si­moin­ti, vaan pe­li­on­gel­mien en­nal­ta­eh­käi­sy. Nyt tilanne näyttää olevan maksimaalisen tuloksen tekeminen keinoin, joita valtionyhtiön ei soisi käyttävän.