Blogi

Työ on parasta sosiaaliturvaa

By 30 huhtikuun, 2022 No Comments

Juuri nyt pandemian ja Putinin sodan seuraukset tavallisille suomalaisille näkyvät monin tavoin. Ruokakassi maksaa aiempaa enemmän, energian hinta nousee ja palvelut kallistuvat. Huoli tulevaisuudesta koskettaa kaikkia suomalaisia.

Inflaatio kasvaa Suomessa ja maailmalla vauhdilla, jota ei ole nähty vuosikymmeniin. Maassamme on viimeksi ollut yli viiden prosentin inflaatio 1990-luvun alussa. Rahan arvo laskee ja talouden epävarmuus lisääntyy. Korkotasoissa nähdään nousua, joka toisaalta hillitsee inflaatiota, mutta nostaa lainojen hintaa. Kuluttajien ja yritysten luottamus talouteen on heikolla tasolla. Koronapandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikeuttaa talouden ennustamista. 

Valtion velan hoitokulut kasvavat, vaikka vielä toistaiseksi maamme valtionlainojen korkomenot ovat matalammat, kuin finanssikriisin aikana. Koronakriisin hoitamiseen ja turvallisuutemme panostamisen takia otettu velka on perusteltua. On huolehdittava siitä, että julkinen taloutemme tasapainotetaan. Velkaryyppyputki ei saa jäädä päälle. Olennaista on lisätä kasvua ja tuloja. 

Työ on parasta sosiaaliturvaa. Jokaisella työkykyisellä ihmisellä tulee olla oikeus ja velvollisuus työhön tai opiskeluun. Työllisyysasteemme on ennätyskorkealla, mutta tavoite on asetettava yli 80:n prosentin työllisyysasteeseen. Nykyinen sosiaaliturvamme luo kannustinloukkuja, jotka estävät työn vastaanottamisen. Sosiaaliturvamallimme on syytä laittaa täysremonttiin, jonka pohjana toimii perustulon tai perustilin kaltainen malli, jotta työnteko olisi aina kannattavaa.

Avainasemassa on mahdollistaa investointien toteutuminen nopeuttamalla lupakäytäntöjä. Vuosia kestävät lupa- ja valitusprosessit vähentävät investointihalukkuutta. Selkeä ”luvitustakuu” olisi yrityksille ja yrittäjille ajallinen lupaus siitä, kuinka nopeasti hanke voi edetä ehtojen täyttyessä. Tarvitsemme pysyvän pikakaistan investoinneille.

Itsenäinen oikeuslaitos on olennainen osa suomalaista demokratiaa, mutta on ääneen ihmeteltävä, kuinka oikeusasteissamme torpataan maailman puhtaimpia investointeja ylitiukkojen ympäristötulkintojen takia. Suomen ei tule olla paavillisempi kuin paavi itse. 

Vahva talous on osa maamme turvallisuutta.

Tänä vuonna Keski-Suomessa vappua juhlivat myös uudet diplomi-insinööriopiskelijat, kiitos hallituksen koulutuspaikkapäätösten. Näillä koulutuspoliittisilla ratkaisuilla luodaan maakuntamme uutta kasvua. Ehkäpä 2030-luvulle tultaessa vappua juhlivat myös Jyväskylässä opiskelevat tulevat lääkärit. 

Hyvää vappua!

*Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa