Blogi

Tuulivoiman tuet ovat veronmaksajien rahojen tuhlausta

By 25 helmikuun, 2015 No Comments

Tuulivoiman rakentaminen ja niiden tuotanto eivät tällä hetkellä kannata ilman mittavia veronmaksajien tukia. Hetkittäin tuulivoima toki on kannattavaa, mutta Suomen tuuliolosuhteet ja kovat pakkaset heikentävät merkittävästi tuulivoiman kustannustehokkuutta.

Toimittaja Olli Herrala toteaa Kauppalehdessä 5.2.2015 julkaistussa artikkelissa, kuinka: ”Futuurimarkkinoilta voi tulkita, että sähkön hinta pysyy vuosia halpana, joten tuulipropelleihin hupenee yhä enemmän rahaa. Yksinkertaistaen kuvio kulkee niin, että tuulivoiman tuesta tulee miljardien eurojen vikatikki.”

Vuoden 2015 aikana valmistuneet tuulivoimalat saavat tukea jopa 105 euroa megawattitunnilta. Noin 30:n euron markkinahinnalla veronmaksajien tuki tuulivoimalle on jopa 75 euroa. Tukimallia ei voi pitää kannattavana ja sitä tulisi tarkastella uudelleen.

Nykyinen tukimalli on aivan liian kallis, eivätkä tuulivoimasta saadut hyödyt ole riittäviä. Erityisesti Keski-Suomessa tulisi panostaa bioenergiaan, johon Suomessa on paljon suotuisammat olosuhteet. Voimme hyödyntää maakuntamme omia puu- ja turvevaroja, kun vain toimimme vastuullisesti ja ympäristöä kunnioittaen. Yhdistämällä jätehuollon resurssit ja maalämmön mahdollisuudet, on käsissämme paljon mahdollisuuksia. Nämä myös työllistävät huomattavasti tuulivoimaa enemmän.

Tuulivoimayhdistys toivoo, että tuulivoimamarkkinoiden annetaan edelleen kehittyä vuoden 2020 jälkeen ja alaa edistettäisiin kustannustehokkain keinoin. Tästä olen samaa mieltä.

Tuulivoimalla on paikkansa, mutta järjetöntä tukipolitiikkaa on muutettava. Kustannustehokkuutta tarvitaan ja sitä ei ole veronmaksajien rahojen tuhlaus tuulivoimaan sadoilla miljoonilla euroilla vuosittain. Keskittymällä omiin vahvuuksiimme saadut hyödyt ovat laajemmat ja säästämme ennen kaikkea meidän veronmaksajien rahoja.

Leave a Reply