Blogi

Tiet ja raiteet kuntoon

By 28 maaliskuun, 2023 No Comments

Teiden kunnosta on pidettävä huolta koko maassa, myös meilläpäin. Tummia pilviä on taivaalla, vaikka viime vuosina tienpitoon onkin lisätty satoja miljoonia. Kokoomus, SDP ja kumppanit ajavat noin 10 miljardin euron kanavoimista etelän uusiin raiteisiin. Ehdotus tarkoittaisi perusväylänpidon rahoituksen laskemista. Veronmaksajien pussista ei euroja riitä nykyisten väylien kuntoonlaittoon ja uusiin jättihankkeisiin.

Keskustalaisena kannatan nykyisten teiden ja raiteiden laittamista kuntoon. Se on sujuvan arjen ja elinkeinoelämän jokapäiväisen toiminnan edellytys. Nykyisistä väylistä huolehtiminen on myös alueellisesti tasa-arvoista.

Ministeriöiden asiantuntijat ovat laskeneet, että hankkeet eivät koskaan maksa itseään takaisin. Luontoa tuhotaan sadoiksi vuosiksi. Tolkkua äärikalliissa hankkeissa ei ole maapallon tai valtion talouden kannalta. Silti vain Keskusta on linjannut, että nyt pitää keskittyä teiden kunnostamiseen ja unohtaa miljardien kaataminen uusiin, minuuttien aikasäästön tuoviin hankkeisiin.

Politiikka on valintoja. Linja pitää olla, ja se kannattaa kertoa. Seuraavan hallituksen on tehtävä valinta, ja sen valinnan pitää olla nykyisten teiden ja raiteiden kuntoonlaitto.