Blogi

Missä omalääkärit?

By 29 maaliskuun, 2023 No Comments

Hyvinvointialueiden alettua olen alkanut odotella koko SOTE-uudistuksen lähtökohdan, eli rapautuneen perusterveydenhuollon vahvistamisen jonkinlaisia merkkejä.

Etenkin omalääkärijärjestelmä pitäisi viritellä tulille, koska se tutkitusti takaa potilaalle pidemmän ja terveemmän elämän. Parempaa sitä kai jokainen kaipaa?

Toivoisin ilmoitusta, että nyt puututaan oikeasti perusterveydenhuollon lääkärille pääsyn ongelmaan. Jos julkiselle ei ole aikoja, asia on ratkaistava.

Se ratkeaisi ottamalla käyttöön palvelusetelit, jotka olisi tarkoitettu yksinkertaisen enintään pari käyntiä vaativan asian/vaivan hoitoon. Setelillä voisit varata valinnanvapausperiaatteen mukaan ajan samalle päivälle mille yksityiselle terveysasemalle tahansa.

Pidemmästä hoitosuhteesta hyötyvät, kroonisempia sairauksia sairastavat pitäisi ohjata julkisella puolella aina mahdollisuuksien mukaan samalle omalääkärille. Mikäli julkinen ei kykene hoitamaan useita käyntejä tarvitsevan asiaa, pitää tehdä yksityisten terveysasemien kanssa vähintään vuoden palveluseteleitä, joilla osapuoli sitoutuu esimerkiksi siihen, että 80% käynneistä on samalla lääkärillä. Näin heillä on omalääkäri yksityispuolella.

Pienempien, maakunnan reuna-alueiden terveysasemien lääkäripalveluja voisi ainakin yrittää kilpailuttaa kimpassa esimerkiksi jollekin lääkäriporukalle, joka ottaisi niiden palvelut hoitaakseen vähintään vuodeksi ja näin heille saataisiin omalääkärit.

Tarvitaan siis uutta, luovaa ajattelua, rohkeutta, ja rahaa. Keinot on, mutta kuka niitä käyttää?

Omalääkärimalli on otettava käyttöön.