Blogi

Tekikö Sipilä ja Keskusta virhearvion?

By 16 syyskuun, 2014 No Comments

Keskustan puheenjohtaja, pääministeriehdokas Juha Sipilä nimettiin eduskuntavaaliehdokkaaksi Oulun vaalipiiristä keskustan Pohjois-Pohjanmaan ylimääräisessä piirikokouksessa 6.9.

Tätä edelsi kova keskustelu siitä, olisiko Sipilän tullut asettua ehdolle Uudenmaan vaalipiiriin.  Aiemmin muun muassa keskustan porvoolainen valtuutettu Outi Lankia pyysi Sipilää asettumaan ehdolle Uudellemaalle. Lankia korosti, kuinka: ”- – Uudellamaalla tarvittaisiin Sipilän tuomaa näkyvyyttä ja laajasti arvostettua osaamista, että keskustan kannatus kohenisi.” Osaltaan spekulaatio on nyt päättynyt, mutta teknisesti Sipilä voisi vielä pyörtää päätöksensä.

Olen samaa mieltä Sipilän kanssa siitä, että pääministeri voi tulla muualtakin kuin pääkaupunkiseudulta. Keskustan ollessa ainoa vahva aluepolitiikkaa puolustava puolue, on välttämätönsä, että nykyhallituksen keskittävään politiikkaan tulee muutos. Sinipunan jälki on nähty, eikä se ole kaunista katsottavaa. Aluepolitiikkaa ei kuitenkaan voi toteuttaa, ellei keskusta ole suurin puolue ja samalla pääministeripuolue. Tätä taustaa vasten eduskuntavaalimenestys suuressa Uudenmaan vaalipiirissä on ratkaisevan tärkeää.

Ehdokasasettelun tilanne on myös erilainen eripuolilla Suomea. Oulun vaalipiirissä erinomaisia ehdokkaita keskustan kansanedustajaehdokkaiksi oli liikaa. Kuten Suomenmaa uutisoi, hyvistä ehdokkaista oli runsauden pula. Sipilän tilalle olisi monia hyviä ehdokkaita ja asetettu tavoite neljästä lisäpaikasta voisi silti toteutua Oulun vaalipiirissä.

Sipilä on itse sanonut hänellä olevan tuntuma, että saamme kasaan erinomaisen listan Uudellamaalla. Toivottasti tämä toteutuu. Uudenmaan vaalipiiri voi olla ratkaisevassa osassa siinä, mikä puolue on ensi keväänä Suomen suurin. On kuitenkin tosiasia, että Sipilä olisi saanut mukaansa aivan uusia potentiaalisia kansanedustajia asettuessaan ehdolle Uudeltamaalta. Vaaleissa hän olisi vetänyt mukanaan useamman kansanedustajan. Nyt keskusta antaa turhaan tilaa muille suurille puolueille Uudellamaalla.

Toivon aidosti, että Sipilän tuntuma on oikea. Toivon myös, että puoluejohto on miettinyt tarkkaan ja analyyttisesti Uudenmaan vaalipiirin tilanteen. Jokainen tekee ehdolleasettumisestaan päätöksen itsenäisesti ja sitä on kunnioitettava. Olen oppinut tuntemaan Sipilän uudenlaisena, ratkaisuja hakevana poliitikkona. En kuitenkaan voi olla pyytämättä, että Sipilä vielä kerran miettisi ehdokkuuttaan myös Uudeltamaalta. Vain voittamalla eduskuntavaalit keskusta voi puolustaa koko Suomen hyvinvointia ja turvata maan tasaisen kehittämisen kohti tukevaa kasvu-uraa. Siksi keskustan menestyminen Uudenmaan vaalipiirissä on ratkaisevan tärkeää.

*Kirjoitus on julkaistu alunperin Uudessa Suomessa.