Blogi

Seudullinen joukkoliikenne myös raiteille

By 26 helmikuun, 2021 No Comments

Torstaina 25.2. jätin ensimmäisen lakialoitteeni, jolle kerään seuraavan kolmen viikon ajan allekirjoituksia kollegoiltani yli puoluerajojen. Aloitteessa tavoitellaan lähijunaliikenteen mahdollistamista koko maassa, mutta se ei pakota tai velvoita mihinkään.

Lakialoite mahdollistaisi HSL:n tavoin joukkoliikenteen järjestämisen seudullisille joukkoliikenneviranomaisille koko Suomessa myös rautatieliikenteessä. Tämä avaisi uusia liikkumisen ratkaisuja maakuntiin, eikä olisi keneltäkään pois. Maakuntien Suomi pääsisi samalle viivalle pääkaupunkiseudun kanssa. Nykytilanne on eriarvoinen ja suosii Helsinkiä.

Tämä on tietenkin vain ensiaskel. Kysymys sopivasta kalustosta, siis vetureista ja vaunuista, on olennaisessa osassa.

Esimerkiksi maakuntien yhteinen kalustoyhtiö – Maakuntien Rautatiet (MR) – voisi olla yksi ratkaisu, kuten vaikkapa Ruotsissa on toimittu. Uusi kalustoyhtiö voisi alkuun ostaa VR:ltä kalustoa, jonka käytöstä VR on luopumassa tai jota VR ei tarvitse.

Toivon mahdollisimman monen kansanedustajan yli puoluerajojen allekirjoittavan lakialoitteen. Tämä olisi kädenojennus seudulliselle liikenteelle, tasaisi tämänhetkistä epätasa-arvoista tilannetta ja mahdollistaisi joustavamman liikkumisen niillä alueilla, missä lähijunaliikennettä olisi järkevä toteuttaa.

Pääset lukemaan lakialoitteeni kokonaisuudessaan klikkaamalla tätä:

Lakialoite laki liikenteen palveluista 182§