Blogi

Opiskelijaliikunta koki kolauksen

By 25 tammikuun, 2016 No Comments

Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän yliopiston välistä tilojen käyttöön liittyvää sopimusta ei päätetty jatkaa entiseen tapaan. Noin 20 vuotta voimassa ollutta sopimusta ei jatkettu ja tästedes aiemmin ilmaisesta Monitoimitalon eli Monnarin kuntosalista tuli opiskelijoillekin maksullinen.

Näitä maksuja vastustin jo vuonna 2014, kun sain ensimmäisen kerran kuulla kaavailluista suunnitelmista.

Opiskelijoiden onneksi yliopisto korvaa osittain Monnarin käytöstä koituvia kuluja, sillä opiskelijat pääsevät liikkumaan puoleen hintaan. Uudet maksut ovat kuntosalia harrastavalle opiskelijalle silti tuntuvia, sillä viisi kertaa viikossa kuntosalilla urheileva joutuu maksamaan kuukaudesta 36 euroa. Opiskelijoiden taloudellisesta tilanteesta perillä olevat ymmärtävät, että tämä on iso raha. Kuukausituloista se on noin seitsemän prosenttia!

Hyvät liikuntapalvelut ovat olleet toimeentuloltaan vaatimattomille opiskelijoille tärkeä kädenojennus. Matalan kynnyksen liikuntaharrastus luo yhteisöllisyyttä pitäen opiskelijat terveinä ja tuottavina.

Luonnollisesti liikunnan hyödyt kaikenikäisille ovat kiistattomat. Samalla on erityisesti todettava, että myös eläkeläisten liikkumiseen kannustamista tulisi tukea taloudellisesti. Kuntosaliharrastus on mitä parhainta ennaltaehkäisevää toimintaa, joka vähentää tutkitusti iän myötä ilmeneviä sairauksia, kuten nivelrikkoja.

Uskon ja toivon, että Monnarin opiskelijoita koskevat uudistetut, kalliimmat hinnat, eivät ole alkusoittoa Hippoksen Master Planiin suuntautuviin uhkakuviin. Näissä uhkakuvissa pelätään, että investointien maksajiksi joutuvat tavalliset kuntalaiset. Seurojen käyttömaksut nousevat, jolloin maksajana ovat usein junioreiden vanhemmat. Pahimmassa tapauksessa juniorit itse, jos tuntuvat korotukset tekevät harrastusten maksamisesta taloudellisesti mahdotonta.

Toivottavasti nämä uhkakuvat ovat turhia, ja opiskelijoihin osuneet korotukset eivät kosketa trendinomaisesti kaikkia Monitoimitalon ja Hippoksen alueen käyttäjiä. Liikkuva kuntalainen on Jyväskylän etu, eikä meillä ole varaa tuhota Jyväskylän mainetta liikkuvana kaupunkina.

*Kirjoitus on julkaistu lyhennettynä Keskisuomalaisessa.

Leave a Reply