Blogi

Miten käy Monnarin?

By 20 tammikuun, 2015 No Comments

Jyväskylän Hippoksen alueen Master Plan 2020 esiselvitys valmistui vihdoin. Aiheesta on keskusteltu jo vuosikausia ja esitys on kunnianhimoisuudessaan kannatettava. Kaupungin tiedotteen mukaan tavoitteena on, että: ”Hippoksen alue on kansainvälisesti ja valtakunnallisesti merkittävä monipuolisen perusliikunnan, liikuntatutkimuksen ja –kehityksen, kilpaurheilun ja hyvinvointipalvelujen keskus, niihin liittyvine tukitoimintoineen.”

Tavoite on kannatettava ja hanketta on syytä viedä eteenpäin. Muutos on kaivattu ja se on tärkeä signaali koko keskisuomalaiselle hyvinvoinnille. Vaikka hanke on vasta käynnistymässä ja turhia epäilyksiä on syytä välttää, on puhuttava jo hyvissä ajoin Master Planiin liittyvistä mahdollisista uhkista.

Tällä hetkellä Hippoksen alueella on paitsi tieteentekemistä ja huippu-urheilua, myös laajaa seuratoimintaa ja arkista liikunnan harrastamista. Monen nuoren harrastaminen mahdollistuu vanhempien kukkaron kautta ja talkootyöllä. Jo nyt kustannukset ovat monelle perheelle kipurajoilla. Myös me arkiliikkujat katsomme yhä tarkemmin harrastuksen kustannuksia yhä tiukkenevassa taloustilanteessa.

Hankkeen toteuttamisen haasteena tuleekin olemaan pienten seurojen ja harrastajien kustannusten pitäminen kohtuullisena. Tilojen saneeraaminen ei ole järkevää, mutta me emme saa unohtaa tavallisia käyttäjiä.

Lasten ja nuorten liikkuminen, sekä arkiliikkuminen, ei välttämättä tuo huimia summia kaupungin kassavirtaan, mutta siitä saatavat hyödyt ovat monin verroin kustannusten arvoisia. Ennaltaehkäisevät palvelut, kuten liikunta, tuo hyötyjä joita ei voi rahassa mitata. Harrastamisen kautta lapset ja nuoret oppivat taitoja, joita ei enää pelkästään koulussa opi. Seurat tekevät erittäin tärkeää työtä, joka vaarantuisi kustannusten karatessa.

Kuten kaupunki tiedotteessaan lupaa: ”Seurat ja järjestöt ovat merkittäviä palvelujen käyttäjiä ja sisällöntuottajia Hippoksella jatkossakin.” Tämän toteutuessa ja kustannusten pysyessä kohtuullisina Master Plania on hyvä viedä eteenpäin yhteistyössä seurojen ja harrastajien kanssa.

Leave a Reply