Blogi

Metsäpolitiikka ei kuulu EU:lle

By 2 marraskuun, 2022 No Comments

Euroopan unionin ennallistamisasetus on kahmimassa vaarallisella tavalla jäsenvaltioiden päätösvaltaan kuuluvaa metsäpolitiikkaa omiin käsiinsä. Komission suunnitelmat on ykskantaan torpattava.

Eduskunnan vastuulla on määrittää Suomen linja.

Useat valiokunnat ovat jo tähän mennessä ottaneet kielteisen kannan. Lopulta Suuren valiokunnan näkemys ratkaisee, mutta selvältä näyttää, että Suomi ottaa yksiselitteisen kielteisen kannan. Vain Vasemmistoliitto ja Vihreät näyttävät olevan ennallistamisesityksen takana.

Suomessa on hoidettu menestyksekkäästi metsäpolitiikkaa jo vuosikymmenten ajan. Metsävaranto on muutamassa vuosikymmenessä tuplaantunut samalla, kun olemme menestyksekkäästi kasvattaneet metsistä saatavaa tuottoa. Suomi on kasvanut metsien mukana.

Suomalaiset metsänomistajat ovat huolehtineet omaisuudestaan hyvin ja tulevat tekemään niin myös jatkossa. Tähän me voimme luottaa.

Ruotsin EU-puheenjohtajakausi alkaa vuodenvaihteessa. Sen kuluessa esitystä on mahdollista oikaista, mutta asian lopullinen ratkeaminen venynee ensi vuoden syksyyn. Toivottavaa on, että tätä ennen koko hanke kaatuu omaan mahdottomuuteensa.

Suomen on vastustettava EU-jäsenmaita sitovaa ennallistamisasetusta viimeiseen saakka. Se mikä ei ole oikeus eikä kohtuus, ei saa olla EU-asetuskaan.