Blogi

Lisätään Keski-Suomen luontomatkailua

By 27 elokuun, 2019 No Comments

Metsä muuttaa hiljalleen väriään ja retkeilijät nauttivat nyt jo alkusyksyn säästä. Usein kansallispuistoissa tai valtion retkeilyalueilla tulee vain nautittua metsän tuomasta rauhasta. Harvemmin tulee mietittyä kuka näitä polkuja ylläpitää. 

Luonnossa liikkuminen tekee hyvää sekä keholle että mielelle. Onhan tutkittu, että verenpaineen alenemiseen tai stressistä palautumiseen metsässä liikkuminen on oiva ”lääke”. On mainiota, että suomalaisille niin perinteikkäästä virkistäytymismahdollisuudesta pidetään huolta. Me suomalaiset olemme metsäkansaa.

Omaa mieltäni lämmittää näin syksyisten eräretkien aikana hallituksen budjettiesityksen linjaukset Metsähallituksen luontopalveluiden perusrahoitukseen. Tällä varmistetaan esimerkiksi kansallispuistojen turvalliset polut ja viitoitukset. Tottuneelle eränkävijälle viitoitukset eivät ole välttämättömiä, mutta kuuluuhan oikeus metsän rauhasta nauttimiseen kaikille. Sen vuoksi luonnonrauha on tehtävä kaikille mahdolliseksi.

Eikä poluista nauti vain paikalliset. Onpahan kansallispuistoilla ja retkeilyalueilla muuten melkoinen aluetaloudellinenkin merkitys – valtion sijoittamasta eurosta valtion retkeilyalueille ja kansallispuistoihin palautuu keskimäärin noin 10 kertainen hyöty paikallistalouteen. Toisaalta kasvava kävijämäärä vaatii lisäresursseja. 

Keski-Suomen kaikki viisi kansallispuistoa kasvattivat suosiotaan viime vuonna. Kansallispuistostatuksen saaneet alueet vetävät yhä enemmän kotimaanmatkailijoita, mutta kyllä Suomi kiinnostaa kansainvälisestikin matkailumaana yhä enemmän.

Myönnettäkööt se, että helposti tulee kehaistua Konneveden tai Pyhä-Häkin kansallispuistoa ulkomaisille tuttavilleni. Suomalaisista jokamiehenoikeuksista puhumattakaan.