Blogi

Koko kentän Könttä

By 3 toukokuun, 2024 No Comments

Suomen Keskusta valitsee uuden puheenjohtajiston puoluekokouksessa Jyväskylässä 14.-16. kesäkuuta. Olen käytettävissä puolueen varapuheenjohtajaksi. Kentän ääneksi.

Olen huolestunut  yhteiskunnan eriarvoistumisesta ja apatian tilasta, jossa Suomi tällä hetkellä on. Uhkana on näivettymisen kierre. Tarvitsemme uuden työn Suomea, jossa panostetaan tasaisesti koko maahan. Itäisen Suomen tilanne on ensimmäinen ja akuutein työnäyte. Yhdysvallat on varoittava esimerkki siitä, miten yhteiskuntarauha järkkyy, kun syntyy merkityksettömyyden ja ulkopuolisuuden tunnetta. Suomella ei ole vara jakaa kansakuntaa kahtia voittajiin ja häviäjiin.

Maltillisuus ja toisen ymmärtäminen ovat kansakuntamme vahvuuksia. Emme me ole äärimmäisyyksien ihmisiä, vaan arkijärkisiä tavallisia suomalaisia.

Keskustan tehtävänä on taata turvallinen, huoltovarma ja omavarainen Suomi. Yhteiskunta, jossa jokainen suomalainen pysyy mukana ja jossa jokaisella on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä omien kykyjensä pohjalta. Keskustalle jokainen ihminen on välittämisen arvoinen. Tasavaltalaisesti, tasa-arvoisesti.

Suomi tarvitsee kasvun ja kilpailun lisäämistä. Jatkuva veronkorotusten tie on kävelty loppuun. Meidän tulee parantaa yrittämisen edellytyksiä, ei heikentää niitä. Yksi uusi avaus olisi antaa kaikille suomalaisille jo syntymästä valmiiksi y-tunnus. Myös yhteisövero tulisi alentaa 15:sta prosenttiin. Se olisi paljon kaivattu positiivinen kasvushokki ja päätös maksaisi itsensä muutamassa vuodessa takaisin.

Hallituksen iso kuva on oikea: Suomen velkaantuminen on taitettava ja tämän tavoitteen Keskusta jakaa. Päätöksissä näkyy tarvittava vaikeus, mutta niistä puuttuu reiluus. Keskusta edistää suomalaista tapaa tehdä päätöksiä, jossa vaikeina aikoina korostuu kohtuus ja reiluus. 

Kenen mielestä on reilua esimerkiksi se, että lääkkeiden verotusta kiristetään ja oluen verotusta lasketaan, kuten hallitus nyt tekee? Ja onko demareiden “ei”-linja oikeasti vastuullinen?

Politiikassa on aina vaihtoehtoja. Yhden laidan himoverotus ja holtiton velkaantuminen on turmiollinen taloudelle, toisen laidan raju ja kohtuuton leikkauspolitiikka suomalaiselle kasvulle ja tulevaisuuden uskolle. Niiden välissä on maltillinen ja reilu vaihtoehto, jota Keskusta ajaa.

On myös varottava käpertymistä sisään. Ei Suomesta pidä mitään Impivaaraa tehdä. Työperäisen maahanmuuton houkuttelu on hallituksen sokea piste ja onkin outoa, että tässä asiassa elinkeinoelämän ja yritysten huudot kaikuvat kuuroille korville. Jokainen ymmärtää tämän tosiasian, kun katsoo maamme alhaisia syntyvyyslukuja. Julkisten palveluiden saatavuutta englanniksi on laajennettava ja tänne töitä tekemään tuleville on perheineen taattava käsittelytakuu. Eivät nämä asiat saa byrokratian takia jumiutua. 

Olen ehdolla Suomen keskustan varapuheenjohtajaksi, sillä uskon aidosti suomalaisten kaipaavan fiksua vaihtoehtoa. Aikuismaista ja kohteliasta käytöstä, jossa asioita hoidetaan ilman loukkaavaa puhetta. Sellaista joka on keskellä. Kyllähän jokaisessa suomalaisessa asuu keskustalainen. Se näkyy muutoinkin kuin ihmisen vieraillessa kesällä isovanhempiensa kotipaikalla tai mökillä. Me suomalaiset välitämme siitä, mitä oman paikkakuntamme lisäksi muualla Suomessa tapahtuu. Ja että uudistamme yhteiskuntaa reilulla tavalla. Tätä lupausta paremmasta Keskustan on ajettava.

Toivotan sinut mukaan auttamaan kohti kesän puoluekokousta!