Blogi

Keski-Suomea kelpaa kehua!

By 16 elokuun, 2023 No Comments

Suomalaisten palatessa töihin monen vietettyä kesälomansa kesä- tai heinäkuussa, on Euroopassa varsinainen lomasesonki vasta käynnistynyt. Keski-Suomessa elokuun ja koko kesän ykköstapahtuma Rally Finland kokosi jälleen satojatuhansia kiinnostuneita silmäpareja seuraamaan vauhdin huumaa sorateiden varsille. Tapahtuma on maailmanmittakaavassakin suuri ja ammattimaistumisestaan huolimatta talkooväellä on edelleen mittava merkitys. Tärkeää on myös ralliautoilun kehittävä vaikutus meille tavan autoilijoille, sillä hyväksi havaitut teknologiat valuvat myös kuluttajamarkkinoille tehden autoista turvallisempia ja vähemmän kuluttavia.

Aluetaloudellisesti Jyväskylän seutu hyötyy tapahtumasta vajaan 20 miljoonaa euroa. Matkailu-, ravintola- ja muu palveluala työllistyy ja työllistää. Kansainvälinen medianäkyvyys kasvattaa Suomen ja Jyvässeudun tunnettuutta.

Taloudelliset näkymät ovat Suomessa ja maailmalla vaikeasti ennustettavat. Korkojen nousu ja ostovoiman heikentyminen näkyy meillä ja muualla. Uutta kasvua on rakennettava nyt, jotta aikanaan maamme on nopeasti mukana talouden kääntyessä kohti nousua. Matkailuelinkeinon kasvattamiseen on meilläkin hyvät mahdollisuudet.

Kesän ennätyshelteet, kuivuus ja mittavat maastopalot ympäri Keski-Eurooppaa suuntaavat monen kansainvälisen turistin katseita yhä pohjoisemmaksi. Kokonaisvaltaisiin palveluihin on panostettava, mutta samalla kesälomasesonkia on syytä jatkaa läpi elokuun: palvelu- ja tapahtumatarjonnan on toimittava myös eurooppalaisten suosiman kesäloman läpi – siis elokuussa.

Keski-Suomessa Visit Jyväskylä region -palvelu kokoaa yhteen Keski-Suomen matkailuantia. Sen sijaan, että jokainen keskisuomalainen kunta ponnistelisi yksin matkailuvetovoiman lisäämiseksi, on fiksua toimia yhteistyössä. Tämä suhteellisen tuore uudistus on järkevää yhteispeliä, josta hyötyy koko maakunta.

Veronmaksajain keskusliitto on kritisoinut kokoomuksen ja perussuomalaisten hallituksen päätöstä kiristää arvonlisäveroa 10 prosentista 14 prosenttiin. Tämä kallistaa lääkkeiden, liikuntapalveluiden, kulttuurin, joukkoliikenteen ja majoituspalveluiden hintaa. Tällainen korotus osuu paitsi meidän suomalaisten kukkaroon, myös kansainvälisten matkailijoiden, vaikuttaen myös elinkeinon kasvumahdollisuuksiin. On helppoa yhtyä Veronmaksajain keskusliiton kritiikkiin, varsinkin kun saatu hyöty valtion kassaan on maltillinen ja aiheutettu haitta suuri.

Keski-Suomessa riittää nähtävää ja koettavaa. Tätä kelpaa myös mainostaa tutuille ja vähän kaukaisemmillekin sukulaisille. Nautitaan kesästä – säällä kuin säällä!