Blogi

Kaupunkikulttuuria on helppo tuhota, mutta vaikea rakentaa

By 19 tammikuun, 2022 No Comments

Jyväskylän kaavoituksesta vastaava kaupunkirakennelautakunta on käsitellyt Mäki-Matin alueen kehittämistä. Suuren huomion on saanut perinteisen, puurakenteisen kukkakaupan – Kukkatalon – kohtalo.

Virkamiesten valmistelema pohja esittää, että Kukkatalo purettaisiin pois. Tilalle rakennettaisiin kerrostaloja. Tätä on vaikea ymmärtää. Positiivista on muiden, alueella sijaitsevien puurakennusten suojelu.

Jyväskylällä on taakkanaan vuosikymmeniä kestänyt, kyseenalainen historia vanhojen, puurakenteisten talojen purkajana. Toisaalta aloitteet vanhojen rakennusten käyttöönottoon tyrmätään turhan usein.

Kukkatalo on pieni, mökinomainen rakennus, joka luo vahvan leimansa Mäki-Matin alueelle ja on pitkään ollut osa alueen arkea. Puutalon säilyttäminen ei Mäki-Matin alueen kehittämistä ja uuden rakentamista estä.

Kaupunkikulttuuria on helppo tuhota, mutta vaikea rakentaa. Kaupunkikulttuuri on alueelleen luonteenomaista ja kuntalaisten omaksi ottamaa, henkistä pääomaa, jota ei kevyin perustein pitäisi pyyhkiä sileäksi.