Blogi

Kääritäänkö yhdessä hihat taloustalkoisiin?

By 13 marraskuun, 2014 No Comments

Lämpimät onnittelut kaupunginjohtaja Timo Koivisto! Valtuuston päätös nostaa teidät merkittävään rooliin Jyväskylän uuden tulevaisuuden rakentamisessa. Muistakaa, että roolinne ei ole vain kaupungin johtamisessa vaan maakunnan veturilla on merkittävä asema koko Keski-Suomen menestyksessä. Jyväskylän kaupungin osalta töitä on tiedossa. Suosittelen hikinauhan ostamista.

Isoin haaste on kaupungin pitkään heikkona ollut talous. Kaupungin talouden tasapainoa mittaava vuosikate on viiden viime vuoden aikana parhaimmillaan käynyt 65%:ssa. Alhaisimmallaan se on ollut 8%. Terveen talouden mittarina pidetään 100%:ia, jolloin tuloilla voidaan kattaa menot sekä investoinneista tehtävät poistot. Tätäkin huolestuttavampaa on kumulatiivinen alijäämä, jota kolmen viime vuoden aikana on kertynyt peräti -108,3 miljoonaa euroa! Tämä on jäätävä suoritus.

Jos talouden tila jatkuu alijäämäisenä tulevina vuosina, on kaupunkimme kriisikunta jo parissa vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että helppoja vuosia ei ole tiedossa. Johtamisjärjestelmä on uusittava täysin, hallintoa on kevennettävä ja koitettava kaikessa toiminnassa vähentää hallinnollista kuormaa. Eli kipeitä päätöksiä kaikilla hallinnon aloilla.

Tärkeää on muistaa, että talouden surkea tila ei ole pelkästään kaupungin omien toimien syytä. Osa kurjuudesta valuu kuntiin valtioneuvoston päätösten mukana.

Tällä hallituskaudella kuntien valtionosuuksia on leikattu 3,5 miljardia euroa ilman, että lakisääteisiä tehtäviä on karsittu. Vuonna 2013 tämä tarkoitti Jyväskylän kaupungille 18,8 miljoonaa euroa vähemmän valtionosuuksia.

Hallitus on siis siirtänyt osan hankalista päätöksistä kuntien tehtäväksi. Nykyiset ja tulevat kuntapäättäjät joutuvatkin hartiavoimin tekemään töitä hallituksen puolesta.

Huolimatta vaikeasta taloustilanteesta on Jyväskylän silti uskallettava investoida kaupungin kehittämiseen. Upeita mahdollisuuksia tarjoavat jatkossa Kankaan alue, Lutakon loppuun saattaminen, Hippoksen ja keskustan kehittäminen sekä tiivis yhteistyö naapurikuntien kanssa.

Tulevaisuutta täytyy uskaltaa tehdä rohkeilla päätöksillä – ilman investointeja infrastruktuuriin, liikuntapaikkoihin, yritysten toimintamahdollisuuksiin sekä kuntalaisten kohtaamispaikkoihin ei kaupunki pysy vetovoimaisena.

Onnea uusiin haasteisiin. Ne eivät lopu. Mutta Jyväskylässä on tahtoa saada asiat hoitumaan. Meillä on vastuu kuntalaisille ja koko maakunnalle. Tehdään taloustalkoot yhdessä.

Leave a Reply