Meneillään olevien talviolympialaisten johdosta Kiinan ihmisoikeustilanne on erityisen ajankohtainen. Useiden asiantuntijaselvitysten mukaan on kiistatonta, että Kiinassa toteutetaan rikoksia ihmisyyttä vastaan.
Kiinan ihmisoikeustilanne on hälyttävällä tasolla. Vähemmistöjen asema, kuten esimerkiksi uiguurien tilanne, on erittäin huono.
Jättimäisten urheilukisojen myöntäminen ihmisoikeuksia rikkoville maille on erittäin kyseenalaista. Kisojen varjolla sananvapautta, työvoiman oikeuksia ja ihmisoikeuksia rikotaan surutta. Tätä ei saa katsoa läpi sormien. Kansainvälisten urheilujärjestöjen tulisi kantaa vastuu.
Yksittäiset urheilijat onneksi puhuvat myös näistä asioista ääneen, vaikka he ovatkin useissa tapauksissa vain toteuttamassa urheilu-unelmiaan. Hallitusten ja kansainvälisten urheilujärjestäjien on huomioitava ihmisoikeustilanne kaikessa päätöksenteossaan. Sama vaatimus koskee Euroopan unionia, joka ei ole kyennyt määrittelemään yhteistä kantaa talviolympialaisten suhteen.
Urheilua ei voi erottaa politiikasta, sillä urheilulla on tehty ja tehdään jatkossakin politiikkaa. Vapaus urheilla ei voi perustua muiden vapauksien menettämiseen.
Minne ja millä ehdoin kansainvälisiä urheilun arvokisoja myönnetään on kaiken lähtökohta.
Ihmisoikeudet kuuluvat urheilun ytimeen.