Pääministeri Marinin (sd.) käynnistämä Hornet-hämmennys Suomessa ja ulkomailla olisi syytä selkeyttää ja pysäyttää. Helsingin Sanomien mukaan Ukraina on Marinin Hornet-avauksen myötä vaatinut neuvotteluja Washingtonin kanssa, jotta suomalaiset Hornetit saadaan Ukrainan taivaalle.
Nyt on paljastunut, että Marin oli ensiksi puhunut Horneteista kahdenvälisesti presidentti Zelenskylle, eikä asia noussut esille vain toimittajan kysymyksen kautta. Nyt Marinin pakittamisen myötä Ukrainassa media kirjoittaa Suomen kääntävän takkiaan Ukrainan ilmavoimien tukemisessa.
Erityisen huolestuttavana pidän sitä, että Marinin Hornet-puheet heijastuvat lehtitietojen mukaan myös Suomen ja Yhdysvaltojen suhteisiin. Lumipallo vyöryy ja paisuu hurjaa vauhtia, Marinin on syytä pysäyttää käynnistämänsä jupakka.
Marinin harkitsematon avaus osoittaa myös, että Suomen nykyinen ulko- ja turvallisuuspoliittinen marssijärjestys puolustaa paikkaansa jatkossakin. Marin poikkesi sovituista toimintatavoista eikä keskustellut presidentin tai puolustusministerin kanssa Horneteista, tuloksena maailmalle välittyi harkitsematon ja sekava viesti Suomen aikeista. Tämä ei saa toistua.
Ulkosuhteiden hoidossa tarvitaan vakautta, selkeyttä ja yksituumaisuutta, Hornet-avauksesta puuttuvat nämä kaikki. Kaikkien puoluejohtajien on sitouduttava siihen, että myös vaalien alla varotaan käynnistämästä ulkopoliittista hämminkiä ja pitäydytään hyväksi havaituissa toimintatavoissa.
Instituutioiden ravistelu on joskus hyvästä, mutta niin on myös instituutioiden kunnioitus. Muistutan pääministeriä ja kaikkia puoluejohtajia siitä, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti, ja viime aikojen hämmenyksenkin perusteella näin on syytä olla myös jatkossa.
On tärkeää, että ulkopoliittinen johto ja eduskunnan asianomaiset valiokunnat tietävät, mitä pääministeri on puhunut ja mitä ei. Maltti on valttia, mutta asiakokonaisuutta on hyvä vielä avata pääministerin toimesta.
Presidentti Niinistö kommentoi viisaasti eilen Mtv3-kanavalla: ”Minä en ole mukana missään sellaisessa, jossa vaarannetaan Suomen puolustuskykyä.” Tämä on hyvä yleisohje maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikalle.
On luonnollista, että Ukraina pyytää apua ja Suomen tuen on syytä jatkua myös tulevaisuudessa. Hornet-hävittäjien osalta kyse on kuitenkin Suomen puolustuksen kannalta keskeisestä puolustuskyvystä, koneiden käyttöiästä, vaativasta ja aikaa vievästä koulutuksesta, uusien F35-hävittäjien saapumisesta vasta vuosien päästä ja USA:n vientiluvista – jos edes teoriassa koneilla olisi enää lentotunteja jäljellä.
Suomella ei ole varaa siihen, että ulko- ja turvallisuuspolitiikan eturivi tekee harkitsemattomia tai ristiriitaisia ulostuloja, edes vaalien alla. Suomen valtiojohdolla on ulkopolitiikassa oltava yksi selkeä viesti, ei sävyeroja ja riitasointuja. Suomen linjan pitää olla yksiselitteinen, ei spontaani sekamelska.