Blogi

Ensi vuoden talousarvioesitys on lain ja järjestyksen budjetti

By 13 lokakuun, 2020 21 marraskuun, 2020 No Comments

Valtion talousarvioesitys vuodelle 2021 on aikamme kuva: huolehdimme koronaviruksen vastaisesta taistelusta, tuemme ihmisten peruspalveluja, panostamme koulutukseen ja nostamme turvallisuutemme rahoitusta mittavasti. Maanpuolustukseen panostetaan nyt ennätyksellisen paljon.

Keskusteluilmapiiri on käynyt jyrkäksi ja äärimmäisyyksiä korostavaksi. Yhä löytyy voimia, jotka pyrkivät horjuttamaan yhteiskuntarauhaamme. Liian usein myös oman maamme kansalaisia. Erityisesti ääriliikehdintä – niin vasemmalta kuin oikealta – on viime vuosina vakiintunut yhteiskuntaamme. Se on vaarallista.

Julkisen vallan tehtävänä on turvata perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen maassamme. Tämä taataan perustuslaissa. Äärijärjestöjä tai -liikkeitä ei isänmaamme kaipaa. Ne ovat suora uhka demokratiallemme ja sananvapaudellemme. Äärijärjestöjen kaltaisille vapauden vastavoimille on oltava nollatoleranssi.

Talousarvioesitys panostaa isänmaan ja suomalaisten turvallisuuteen rajoilla ja niiden sisällä. Poliisien määrä nousee ja näkyvyyttä vahvistetaan. Tämä näkyy maakuntien Suomessa poliisin vasteaikojen ja poliisipalvelujen paranemisena.

Tuomioistuimien resursseja vahvistetaan ja pitkiä käsittelyaikoja lyhennetään. Syyttäjiä palkataan lisää. Seksuaalirikosten rangaistuksia kovennetaan, minkä johdosta vankiloiden rahoitusta parannetaan.

Rajavartiolaitoksen vanhojen ulkovartiolaivojen korvaamisessa edetään suunnitellusti. Merivoimien laivue2020-hanke toteutetaan täysimääräisesti. Ilmavoimien nykyiset hornetit korvataan uusilla monitoimihävittäjillä.

Puolustusvoimien materiaaliseen valmiuteen osoitetaan liki miljardi euroa. Lisää henkilökuntaa palkataan sekä pysyviin tehtäviin että sopimussotilaiksi. Uudet tehtävät hyödyttävät koko Suomea, samoin kuin ennätyksellisen suuret kertausharjoitukset.

Kriisiaikojen keskellä oikeusvaltion ja kansalaisyhteiskunnan toimivuus punnitaan. Ensi vuoden talousarvioesitys on Suomen turvallisuutta, yhteiskunnan toimivuutta, yhteiskuntarauhaa ja oikeusvaltiota korostava lain ja järjestyksen budjetti.

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 11.10.2020