Blogi

Alkoholin järkevä kohtuukäyttö mahdollista myös Suomessa

By 7 lokakuun, 2016 No Comments

Eilen illalla omassa somekuplassani alkoi levitä kuvakaappaus yksityishenkilön päivityksestä, jonka itsekin jaoin. Kuvakaappauksen mukaan kotikaupunkini Jyväskylän erästä suosittua cocktail-ravintolaa oli kehoitettu alkoholitarkastajan toimesta poistamaan ravintolan internetsivuilta, sekä sosiaalisesta mediasta käytännössä kaikki alkoholiin viittaavat julkaisut.

Referoin alla päivitystä, jonka mukaan alkoholitarkastaja käski ravintolaa poistamaan: ”- – nettisivuilta sekä FB-sivuilta kaikki maininnat sanoista ”cocktail”, ”cocktail-ravintola”, ”cocktail-koulu”, ”cocktailcatering” sekä kaikki näihin rinnastettavat termit.

Lisäksi hävittää piti kaikki cocktailien kuvat, linkit kirjoituksiin jotka käsittelevät väkeviä alkoholituotteita tai cocktaileja, tapahtumat joiden nimessä esiintyy ”cocktail tai väkevän alkoholin nimi sekä paljon muuta väkevien alkoholien myyntiä edistävää laittomuutta.

Jatkossa emme saa omalla FB-seinällämme kertoa, jos joku työntekijöistämme pärjää cocktail-kilpailuissa tai osallistuu niihin. Myöhemmin kun kerkeän, poistan vielä asiakkaiden ottamat kuvat, joissa esiintyy juomasekoitus ja ne on tägätty – -.” 

Luettuani päivityksen en ollut varma itkeäkö vai nauraa. Luulisi viranomaisillamme olevan tärkeämpiäkin asioita valvottavana.

Alkoholin aiheuttamia haittoja tuskin kukaan kiistää, mutta liika on liikaa. Kaksinaismoralismissamme olemme kieltäneet alkoholimainokset julkisilta paikoilta ja esimerkiksi rekka-autojen kyljistä, mutta urheilutapahtumissa alkoholia saa edelleen mainostaa. Tämä esimerkki on vain yksi monista absurdeista epäkohdista, joita alkoholilainsäädännöstämme löytyy. Tämä uudistus säädettiin vuonna 2014 ja se astui voimaan tammikuussa 2015.

Nykyhallitus on suunnitellut aivan oikeanlaisesti alkoholilain uudistamista, joten ehkä lakien ja säädösten tulkintaan tulee myös kaivattua tolkkua. Nykyinen käytäntö tuntuu järjettömältä kiusanteolta. Vaikka kaavaillut uudistukset jäivät puolitiehen, ovat ne parempia kuin nykytilanne ja hyvä aloitus alkoholilainsäädäntömme ja myös alkoholikulttuurimme uudistamisessa. Nyt tärkeintä olisikin, että uusi alkoholilaki astuisi voimaan pikimmiten.

Kannatan itse vahvasti uudistamista paitsi alkoholilainsäädännössä, myös kulutustottumuksissamme. Mielipiteitäni tästä voit lukea muun muassa täältä (Alkoholipolitiikkaa järkevöitettävä) tai täältä (Viina olisi saatava tiukemmin verolle).

Alkoholikulttuuri tuntuukin olevan meidän suomalaisten pikkusieluisuuden peili. Sääntöjä luetaan kuin piru raamattua ja uudistuksia vastustetaan viimeiseen asti. Tärkeämpääkin tekemistä varmasti löytäisi. Alkoholin järkevä kohtuukäyttö on mahdollista myös meillä Suomessa.

Leave a Reply