Korkeakoulukenttä on ollut Suomessa muutosten kourissa ja uudistukset tullevat jatkumaan myös tulevaisuudessa. Esimerkiksi Lappeenrannassa, Rovaniemellä ja Tampereella on tutkittu korkeakoulujen yhdistämistä ennakkoluulottomasti. Viimeisimpänä Seinäjoen ammattikorkeakoulu on ilmaissut kiinnostuksensa tehdä yhteistyötä Tampereen yliopiston kanssa. Erityisesti Lappeenrannassa ja Tampereella ollaan jo pitkällä tässä työssä.
JAMK on jo pitkään tarkastellut mahdollisuuksia siirtyä kokonaan tai ainakin osittain uusiin toimitiloihin. Kokemukset yhteisistä tiloista muun muassa musiikkikampuksen osalta ovat rohkaisevia. Pitkällä aikavälillä olisikin suotavaa, että JAMK siirtyisi kokonaan lähelle yliopistoa. Tärkeintä ei tietenkään ole seinät, vaan laatu. Yhteistyötä tulisi entisestään tiivistää ja lähitulevaisuudessa yliopisto ja ammattikorkeakoulu tulisi yhdistää Jyväskylässä.
Tavoitteena tulee olla Suomen paras teorian ja käytännön ”seminaari”.
Oppilaitosten tarpeet ja tehtävät ovat erilaisia. Ammattikorkeakoulussa tutkinto valmistaa selkeämmin tiettyjen alojen työtehtäviin ja yliopistossa tutkinnot ovat akateemisempia. Myös tutkimuksen osalta roolit ovat erilaiset. Tämä ei kuitenkaan poissulje mahdollisuutta yhdistämiseen.
Opiskelijan kannalta muutos olisi tarpeellinen ja toivottava. Toiselta asteelta kolmannelle asteelle siirtyessä moni opiskelija epäröi opiskeluvalintojensa kanssa. Yhdistetty korkeakoulu tarjoaisi monipuolisia opintopolkuja opiskelijoille ja mahdollistaisi luontevan siirtymän ammattikorkeakoulu-tutkinnosta yliopistotutkintoon ja päinvastoin. On hyvä huomioida, että monissa oppialoissa on jo paljon yhtäläisyyksiä.
Samalla opetusresursseja, sekä tutkimus- ja opetustiloja voitaisiin käyttää viisaammin ja tehokkaammin. Myös hallintoa olisi mahdollista tehostaa. Nämä toimet toisivat myös kustannussäästöjä.
Yhdistämällä Jyväskylän yliopiston ja JAMK:n Jyväskylästä tulisi nykyistä vahvempi koulutuskaupunki, joka pystyisi tarjoamaan entistä osaavampia työntekijöitä ja yhä monipuolisempaa tutkimusta yritysten käyttöön. Samalla Jyväskylän houkuttelevuus paranisi merkittävästi opiskelijoiden silmissä. Tämä veisi koko Keski-Suomen maakuntaa eteenpäin.
Mielestäni yliopiston ja AMK:n olisi yhdistyttävä Jyväskylässä ja oppilaitosten hallitusten tulisi aloittaa yhdistymisneuvottelut pikimmiten.
Vasta aloittaneet korkeakoulujen uudet hallitukset ovatkin paljon vartijoina. Uudistusten aika Suomessa on juuri nyt. Nyt tarvittaisiinkin rohkeaa katsetta tulevaisuuteen, jota toivon erityisesti hallitusten puheenjohtajilta, Krista Varantolalta (yliopisto) ja Sinuhe Wallinheimolta (JAMK).
*Aiemman kirjoitukseni samasta aiheesta löydät klikkaamalla tätä
**Kirjoitus on julkaistu Jylkkärissä