Blogi

Venäjän toimet Ukrainassa tuomittava

By 28 tammikuun, 2015 No Comments

Ukrainan viimeaikaiset tapahtumat ovat olleet surullista seurattavaa. Ukrainan hallituksen ote Itä-Ukrainasta on erittäin heikko ja kapinalliset ovat vahvistaneet asemiaan. Tulitauko on murtunut. On selvää, että Venäjä tukee Itä-Ukrainan kapinallisia. Mariupolin tragedia on inhimillinen kärsimys. Venäjän toimet Ukrainassa on tuomittava jyrkästi.

Venäjän talous kärsii voimakkaasti lännen asettamista pakotteista. Standard & Poor’s asetti maan luottoluokituksen roskalainaluokkaan. Venäjä puhuu nyt voimatoimilla Ukrainassa, sillä se on ajettu ahtaalle muiden vaihtoehtojen osalta.

Eduskunnan Venäjä-keskustelussa tammikuun alussa pääministeri Alexander Stubb sanoi, ettei Venäjä ole Suomelle sotilaallinen uhka. Olen samaa mieltä. Euroopan vakaus on uhattuna ja kriisi on erittäin vaikea ratkaista, mutta siihen on olemassa vain yksi tie: diplomatia.

Venäjä on Suomen naapuri ja maan tulee pysyä edelleen Suomelle mahdollisuutena. Nyt tätä mahdollisuutta on vaikea nähdä, mutta ennemmin tai myöhemmin tilanne vakautuu. On koko Euroopan etu, että tilanne rauhoittuu mahdollisimman nopeasti.

Kriisin keskellä on tärkeää muistaa, että syy on johtavien poliitikkojen, ei tavallisten ihmisten. Putinin toimia ei pidä puolustaa ja tällä hetkellä hänen politiikkansa on erittäin vaikeaa ennustaa.

Ollessani vaihdossa Pietarissa opiskelin kansainvälisiä suhteita. Muistan hyvin keskusteluni venäläisten ystävieni kanssa ollessani Pietarin maaseudulla datsalla, siis mökillä. Jo tuolloin Venäjän ulkopolitiikka puhutti, mutta päällimmäisenä mieleeni jäi tavallisten ihmisten toiveet vakaudesta sekä hyvästä suhteesta Suomen ja suomalaisten kanssa.

Suomen ja EU:n on nyt syytä pysyä yhtenäisenä ja tuomita Putinin toimet. Yhtenäisenä pystymme parhaiten edesauttamaan diplomaattista ratkaisua, jonka keskiössä tulee olla inhimillisen kärsimyksen loppuminen ja vakauden palauttaminen.

Leave a Reply