Blogi

Vaihtoehto ruuhka-Suomelle kiinnostaa

By 31 elokuun, 2021 No Comments

Koronaviruksen tuoma poikkeustila on muuttanut maailmaa ja Suomea tavalla, josta ei ole paluuta entiseen. Suomessa on onnistuttu koronan torjunnassa kohtuullisen hyvin. Nyt edessä on yhteiskunnan avaaminen, kun rokotuskattavuuden kasvaessa tarve sairaalahoitoon vähenee. 

Kotimainen matkailu on kokenut uutta renesanssia, kun suomalaiset ovat tutustuneet kotimaahan aivan uudella innolla. Tässä on myös tulevaisuudessa mahdollisuuksia, vaikka matkailu ulkomaille avautuu. Keski-Suomessa on upeaa luontoa ja toimivat palvelut, jotka houkuttelevat suomalaisten lisäksi enenevissä määrin myös ulkomaisia turisteja. Pelkästään suomalainen luontokokemus on monelle miljoonakaupungin asukkaalle ikimuistoinen elämys. 

Uskon vahvasti, että laadukas ja väljä asuminen on tulevaisuuden trendejä. Trendiä on osattava hyödyntää elinvoiman lähteenä. Lisäneliöt ja luonnonläheisyys ovat yhtä tärkeämpiä. Toimivat nettiyhteydet ja työn- ja palveluiden digitalisoituminen vähentävät paikkariippuvuutta. Myös mökkeilyn merkitys säilyy suomalaisille tärkeänä henkireikänä. 

Onko kaavoitus ja tonttien tarjonta nykyajan vaatimusten mukaisella tasolla? Salliiko kunta kesämökin muuttamisen pysyvään asumiskäyttöön joustavasti? Houkutellaanko uusia asukkaita riittävän näkyvästi ruuhka-Suomesta? 

Kunnallisalan kehittämissäätiön kesällä tekemän tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista katsoo, että halutessaan voisi olla useamman kuin yhden kunnan jäsen kaikkine oikeuksineen ja velvollisuuksineen. Muuttuneet työ- ja asumistottumukset ovatkin tuhannen taalan paikka. Tähän mahdollisuuteen on uusien kuntapäättäjien tartuttava.