Blogi

Tuki Ukrainalle ei saa horjua

By 17 syyskuun, 2022 No Comments

Ukrainan yllätyksellinen vastahyökkäys Venäjän valtaamille alueille on saanut venäläisjoukot perääntymään. Ukrainalla on nyt henkinen yliote ja mahdollisuus pitää aloite omissa käsissä. Ukrainan taistelutahto on korkealla, mutta lännen aseavulla on kriittinen merkitys. Ukraina tarvitsee apua edelleen, eikä lännen yhtenäisyys saa horjua.

Ukrainan joukot ovat vallanneet takaisin 6 000 neliökilometriä maata syyskuun alusta lähtien. Kuukausia huolellisesti suunniteltu ja valmisteltu nopea vastahyökkäys on vapauttanut useita asutuskeskuksia venäläisjoukoista. Onnistuneen vastahyökkäyksen tärkeitä taustatekijöitä olivat läntinen aseapu ja tiedusteluyhteistyö.

Venäjän vaihtoehdot ovat vähissä, joten odotettavissa on entistä kovempia otteita. Huomiota kannattaa kiinnittää myös Venäjän sisäisiin, ”hiljaisiin merkkeihin”. Muutos voi tapahtua nopeastikin. Koko kansainvälisen yhteisön on oltava valppaana.

Suomi on ajanut EU:lta tiukkaa linjaa venäläisviisumien myöntämiseen. Oma mielipiteeni on, että viisumien myöntämisessä venäläisille on oltava myös kansallisesti tiukka linja. Suomen viralliset puheenvuorot ja käytännön teot ovat olleet tässä asiassa valitettavan epäjohdonmukaiset.

Ajankohtainen tilanne vaikuttaa väistämättäkin myös meihin suomalaisiin. Olennaista on energiaomavaraisuuden vahvistaminen, energiakriisiin vastaaminen, huoltovarmuuden varmistaminen ja kaikkien suomalaisten pärjääminen epävarmassa tilanteessa ja hintojen kohotessa. Yhdessä pärjäämme.

Turvallisuuteen ja maanpuolustukseen satsataan nyt vahvasti. Myös Suomessa. Puolustusmenojen kasvu Euroopassa nostaa myös luotettavan suomalaisen puolustusteollisuuden kysyntää. Keski-Suomessa on useita puolustusteollisuuden yrityksiä alihankintaketjuineen, jotka työllistävät satoja.

Patria, Nammo-konserni, Finn-Savotta ja moni muu yritys on saanut kymmenien miljoonien eurojen arvosta tilauksia, jotka työllistävät vuosiksi eteenpäin. Niin sanotun kovan puolustuksen lisäksi panostukset kyberosaamisen kehittämiseen ovat yhä merkittävämmässä roolissa. Näitä hankkeita on ollut kunnia edistää työssäni puolustusvaliokunnassa.