Blogi

Tolkkua yksityisteiden ylläpitoon

By 27 lokakuun, 2021 No Comments

Jyväskylässä on laaja yksityisteiden verkosto, jonka ylläpito on paikallisten asukkaiden rahoittamien tienhoitokuntien varassa. Kaupungin vuotuinen avustusmääräraha on välttämätön tuki tienhoitokuntien kokonaismenoihin.

Tämän vuoden budjettiesitys tuen määräksi vuodelle 2022 on 210 000 euroa, 50 000 enemmän kuin kuluvana vuotena. Määrä on silti yhä 50 000 vähemmän kuin vuonna 2020. Tuolloin sadantuhannen euron leikkaus oli monelle omasta tiestään huolehtivalle jyväskyläläiselle vakava paikka.

Jyväskylän kaupunki kerää kiinteistöveroa kaupungin alueelta vuosittain noin 47 milj. euroa, mutta haja-asutusalueella maksetulla kiinteistöverolla ei koeta saavan juuri vastinetta. Keskustan Jyväskylän valtuustoryhmä esittää asiaan oikeudenmukaisen ratkaisun valtuustoaloitteessaan.

Yksityistieavustuksen summa kaupungin budjetissa voisi jatkossa määräytyä kiinteistöverokertymästä prosenttiperiaatteella. Ehdotuksemme mukaisesti esimerkiksi 0,5 prosentin osuus ensi vuoden kiinteistöverokertymästä tarkoittaisi 237 000 euron määrärahaa. Kiinteistöverokertymän käyttö yksityistiemäärärahaa ohjaavana perusteena olisi selkeä viesti kaupunkilaisten tasa-arvoisesta kohtelusta.

Vaikka yksityistieverkosto on välttämätöntä pitää liikennöitävässä kunnossa, on avustusmääräraha vuosittain poliittisen pallottelun kohde säästöpaineiden alla. Prosenttiperiaatteen mukaan määräytyvä vuotuinen avustusmääräraha olisi selkeä ja ennustettava osa kaupungin talousarviota. Kiinteistöveron palautuminen kaupunki-infran lisäksi myös haja-asutusalueiden tarpeisiin lisää asukkaiden oikeudenmukaisuuden tunnetta.

Laki turvaa sen, että avustusta saava yksityinen tie on kaikkien kansalaisten käytössä. Moni käyttää yksityisteitä esimerkiksi päästäkseen liikkumaan luontoon, retkeilemään tai marjastamaan. Jyväskylän vetovoimatekijä on olla kaupunki, jossa luonnonläheinen asuminen ja toimiva tiestö on houkuttelevuustekijä.

*Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa