Blogi

TIEDOTE: Seksuaalisen häirinnän puuttumisen käytänteet suurennuslasin alle myös Jyväskylässä

By 8 maaliskuun, 2018 No Comments

Kaupunginvaltuutettu Joonas Könttä (kesk.) vaatii myös Jyväskylän kaupunkia selvittämään ja tarkistamaan kirjalliset käytänteensä peruskoulujen, ammattioppilaitosten ja lukioiden osalta seksuaaliseen häirintään puuttumiseksi ja sen tunnistamiseksi.

Koulujen on oltava lapsille turvallinen paikka oppia ja kasvaa. Viimeisen vuoden aikana käydyn #metoo-keskustelun myötä kenellekään ei ole voinut jäädä epäselväksi, kuinka suuri ongelma seksuaalinen häirintä meidän yhteiskunnassamme vielä on. Ikävä kyllä mikään yhteiskunnan osa ei ole tältä suojassa, eivät edes koulut. Viimeaikaiset paljastukset Turusta ja Helsingistä kertovat tilanteen vakavuudesta. Vaikenemisen kulttuurin on loputtava.

On kestämätöntä, että lapsi joutuu pelkäämään oman koskemattomuutensa vuoksi koulussa. Meidän päättäjien on tehtävä kaikkemme, jotta yhdenkään lapsen ei tarvitse pelätä aamulla kouluun saapumista. Vastuu lasten turvallisuudesta on koulutuksen järjestäjillä, viime kädessä meillä päättäjillä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Opetushallituksen terveydenedistämisaktiivisuuteen (TEA) liittyvistä tiedonkeruista selviää, että peruskouluissa 12 prosentilla ei ole kirjattua käytäntöä seksuaalisen häirinnän tunnistamiseksi tai siihen puuttumiseksi. Ammatillisen koulutuksen toimipisteiden kohdalla luku on 18 prosenttia ja lukioista jopa 21 prosentilla ei ole kirjattuja käytänteitä.

Kaupunginvaltuutettu Joonas Könttä (kesk.) esittääkin, että Jyväskylän kaupunki selvittää, löytyykö Jyväskylän peruskouluista tai koulutuskuntayhtymän alaisista lukioista ja ammatillista oppilaitoksista kirjattuja käytänteitä seksuaalisen häirinnän tunnistamisesta ja siihen puuttumisesta. Mahdolliset kirjalliset käytänteet on myös syytä tarkistaa.  Mikäli oppilaitoksilla ei ole kirjallisia toimintaohjeita, on tällaiset laadittava viipymättä.

Könttä suunnittelee tekevänsä aiheesta myös valtuustoaloitteen.

 

Lisätietoja:

Joonas Könttä

0405627598

joonas.kontta@jkl.fi

Leave a Reply