Eduskunta keskustelee vuoden 2021 talousarvioesityksestä. Pääset lukemaan yleiskeskustelussa ja ministeriökohtaissa keskusteluissa pitämiäni puheenvuoroja eduskunnan sivuilta. Tästä suorasta Youtube-upotuksesta näet myös pitämäni yleispuheen. Kysymyksessä on lain ja järjestyksen budjetti. Alla puheeni tekstiversiona.
Arvoisa puhemies.
Keskellä pahintakin kriisiä, keskellä synkintäkin yötä, me suomalaiset olemme aina uskoneet tulevaan. Olemme korvanneet työnteolla sen, missä ei ole taitoa riittänyt ja uskolla toisiimme sen, missä vastus on ollut kovin.
Kansainvälinen koronavirus on yhteiskuntaamme eniten horjuttanut voima sitten toisen maailmansodan.
Olemme sulkeneet yhteiskuntaamme, asettaneet rajoja, tehneet virheitä, oppineet ja tukeneet. Maatamme, kansalaisiamme, yrityksiämme ja toisiamme.
Ensivuoden talousarvio on aikansa kuva: huolehdimme koronaviruksen vastaisesta taistelusta, tuemme ihmisten peruspalveluita aina maakuntakeskuksista Pihtiputaan mummon luo, hankimme isänmaamme puolustamiseksi uudet hävittäjät, rakennamme uusia teitä ja koulutamme enemmän nuoria – tulevaisuutemme arkkitehtejä.
Arvoisa puhemies.
Suomi on hyvä maa. Maa, jossa jokaisella on ollut mahdollisuus tavoitella työtä ja omaa kotia. Jossa autolla pääsee ja iltaisinkin kaupungilla voi liikkua vailla pelkoa. Jossa poliisiin luotetaan ja oikeusvaltio toimii.
Viime aikoina keskusteluilmapiiri on muuttunut jyrkemmäksi ja äärimmäisyyksiä korostavaksi. Yhä edelleen löytyy voimia, jotka pyrkivät horjuttamaan yhteiskuntarauhaamme. Liian usein myös oman maamme kansalaisia. Erityisesti ääriliikehdintä – niin vasemmalta kuin oikealta – on viime vuosina vakiintunut yhteiskuntaamme. Tämänkaltainen kehitys on vaarallista.
Julkisen vallan tehtävänä on turvata perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen maassamme. Tämä taataan perustuslaissa.
Äärijärjestöjä tai ääriliikkeitä ei isänmaamme kaipaa. Ne ovat suora uhka demokratiallemme ja sananvapaudellemme. Äärijärjestöjen kaltaisille vapauden vastavoimille on oltava nollatoleranssi.
Arvoisa puhemies.
Minulle on tullut paljon yhteydenottoja huolestuneilta kansalaisilta turvallisuuden ja poliisipalveluiden nykytilasta. Pohjoisesta Keski-Suomesta sain viestin Pertiltä. Hän mietti, onko pienestä asiasta edes syytä soittaa hätäkeskukseen, kun poliisin tulo paikalle kestää tunnista kahteen, joskus pidempäänkin.
Ammattikorkeakoulussa opiskelevan Liisan polkupyörä oli ryöstetty, eikä hänellä ollut kovinkaan optimistinen kuva sen suhteen, että poliisilla olisi aikaa pyörärikosta ratkoa. Simo ja Anna-Liisa perheineen eivät halua Jyväskylän keskustassa ilta-aikaan – etenkään viikonloppuisin – liikkua. Päihteiden väärinkäyttö näkyy ja kuuluu.
Arvoisa puhemies.
Talousarvioesitys panostaa isänmaan ja suomalaisten turvallisuuteen – rajoilla ja rajojemme sisällä.
Poliisien määrä nousee ja poliisin näkyvyyttä vahvistetaan. Tämä näkyy erityisesti maakuntien Suomessa poliisin vasteaikojen ja poliisipalvelujen paranemisena.
Tuomioistuimien resursseja vahvistetaan ja pitkiä käsittelyaikoja lyhennetään. Myös syyttäjiä palkataan lisää. Seksuaalirikosten rangaistuksia kovennetaan, minkä johdosta vankiloiden rahoitusta parannetaan.
Rajavartiolaitoksen vanhat ulkovartiolaivat korvataan kahdella uudella. Merivoimien laivue kaksituhatta kaksikymmentä toteutetaan täysimääräisesti. Ilmavoimien nykyiset hornetit korvataan uusilla monitoimihävittäjillä. Puolustusvoimien materiaaliseen valmiuteen osoitetaan miljardi euroa. Uusia sotilaita palkataan jälleen lisää, sekä pysyviin tehtäviin, että sopimussotilaiksi. Uudet tehtävät hyödyttävät koko Suomea, samoin kuin ennätyksellisen 20 000:n reserviläisen kertausharjoitukset.
Maanpuolustuksen panostetaan nyt ennätyksellisen paljon.
Arvoisa puhemies.
Kriisiaikojen keskellä oikeusvaltion ja kansalaisyhteiskunnan toimivuus punnitaan. Ensi vuoden talousarvioesitys on Suomen turvallisuutta, yhteiskunnan toimivuutta, yhteiskuntarauhaa ja oikeusvaltiota korostava lain ja järjestyksen budjetti.