Blogi

Susien metsästys on sallittava

By 26 marraskuun, 2020 No Comments

Keskustelu susista on ollut jo vuosien ajan pinnalla ja syystä. Ihmiset ovat huolissaan yhä lähemmäksi tulevien susien takia, jotka ovat menettäneet ihmisarkuutensa. Huoli on perusteltu.

Ei vanhempien kuuluisi pelätä lastensa koulumatkan turvallisuuden puolesta. Eikä kenenkään pitäisi nähdä kotieläintensä tulleen susien tappamiksi.

Itsekin metsästystä harrastavana olen surullisin mielin nähnyt ja lukenut susien raatelemista metsästyskoirista.

Koirat ovat paitsi tärkeä osa metsästystä, myös perheen jäseniä ja luotettavia kavereita – ihmisten parhaita ystäviä.

Nykyinen susien suojelua korostava käytäntö on susi.

Eduskunnan käsittelyyn saapunut kansalaisaloite korostaa turvallista asumista maaseudulla, ihmisten ja kotieläinten turvallisuutta ja kansainvälisesti ainutlaatuisen metsäpeurakannan suojelua. Nykytilanne on kestämätön ja sudet on saatava kannanhoidollisen metsästyksen piiriin, kuten on toimittu karhujenkin kohdalla.

Suomen keskusta kannattaa susien kannanhoidollista metsästystä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on esitellyt susien kannanhoidollisen metsästyksen mallin, joka kestää tarvittaessa oikeudessa ja josta tulee toimiva tapa hallita susikantaa.

Näin mahdollistamme turvallisen asumisen maaseudulla, kotieläinten säästymisen susien raatelulta ja koirien käyttämisen osana metsästystä myös jatkossa.

Tavoite aikataulun osalta on vuoden 2021–2022 talvi.

Nopeampi käsittely olisi tarpeen, mutta tavoitetta susien kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseksi ei kuitenkaan palvele se, jos huolimattomasti valmistellen nyt äkkiseltään käynnistettäisiin metsästys, joka lopulta kaatuisi oikeudessa.

Tämä siirtäisi aloitteen tavoitteita kauemmaksi tulevaisuuteen. Siksi huolellinen valmistelu on tarpeen. Edellytän kuitenkin, että asia käsitellään mahdollisimman nopeasti.

*Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa