Blogi

Realismia ilmastokeskusteluun

By 12 marraskuun, 2018 No Comments

Jyväskylän vihreiden kaupunginvaltuutettu Bella Forsgren kirjoitti yhdessä puoluetoverinsa Veli Liikasen kanssa Keskisuomalaiseen (17.10.) ilmastonmuutoksesta.

Kirjoittajat vaativat muun muassa liikenteen muutosta kohti julkista liikennettä ja lihasvoimaista liikkumista. Näitä on helppoa kannattaa, mutta realismia tarvitaan.

Julkinen liikenne sopii harvoille päivittäistä elämää varten, kun puhutaan vaikkapa lasten viemisestä päivähoitoon ennen työpäivää, kauppareissua ja sen jälkeisiä harrastuksia. Kylmät talvet pitävät siitä huolen, että pyörällä tästä suoriutuminen vaatii jo superihmisen voimia. Oma auto on monelle elinehto.

Parempi keino on uusia vanhaa autokantaamme, edistää ympäristöystävällisiä polttoaineita ja suosia hybridi- ja sähköautoja. Hallitus on ajanut autoille tiukempia päästörajoituksia EU:ssa.

Lisäksi hallitus esittää biopolttoaineiden osuuden nostamista jakelussa. Raaka-aineena käytetään metsäteollisuuden sivuvirtoja ja jätteitä.

Kirjoituksessa vaaditaan metsien, maaperän ja soiden hiilinielun kasvattamista “suurilla määrillä”. Konkreettinen luku jää mainitsematta, mutta suuntaa antanee vihreiden sijais-puheenjohtajan vaatimus rajoittaa metsänhakkuu Suomessa alle 65:een miljoonaan kiintokuutioon.

Tämä tarkoittaisi loppua maakuntien biotalousinvestoinneille ja loisi tummia pilviä Äänekosken biotehtaan ylle. Biotalous tuo kestävää kasvua ja sen ekosysteemi luo korvaavia innovaatioita mm. tekstiilikuidulle, joka voi vähentää esimerkiksi mikromuovien käyttöä.

Haluavatko vihreät todella lopettaa suomalaisen biotalouden ja siirtää tuotannon ja työt ulkomaille?

Jos kirjoittajat tarkoittavat Jyväskylän energiantuotannon ”nopealla” korvaamisella uusiutuvilla energianlähteillä lähitulevaisuutta, tarkoittaisi se kymmenien miljoonien eurojen ylimääräistä laskua jyväskyläläisille veronmaksajille uusien investointien takia.

Realistisempaa on korvata nykyinen teknologia sen elinkaaren lopussa. Mikäli kaupunginhallituksen jäsen Forsgren todella haluaa kymmenien miljoonien eurojen lisälaskun veronmaksajille, hän edistänee asiaa vihreiden johtamassa Jyväskylän kaupunginhallituksessa.

Hallitus on nostanut Suomen sijoitusta ilmastorankingissa sijalta 32 sijalle 9. YK:n alaisen Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas on kehunut lähes ehdoitta Suomen metsäpolitiikkaa kunnianhimoisia ilmastotavoitteita tukevaksi. Kivihiilen käytön keskustavetoinen hallitus kieltää jo 2020-luvulla. Edellisessä hallituksessa vihreiltä tämä ei onnistunut.

Kirjoittajat näyttävät heränneen ilmastohuoleen vasta vaalien alla, sillä Suomen pitkäjänteinen ilmastopolitiikka on tuonut selkeitä tuloksia. Meidän on tehtävä yhdessä lisää, mutta myös vaadittava tehokkaita keinoja hillitä eniten saastuttavien maiden päästöjä. Ilmastonmuutoksen torjunnalle ei ole vaihtoehtoa.

*Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa

Leave a Reply