Blogi

Pelikoneet pois marketeista

By 6 elokuun, 2019 No Comments

Valtion rahapelimonopoli Veikkauksen toiminnasta on keskusteltu runsaasti viimeaikoina.

Veikkauksen aggressiivinen mainonta on ollut kyseenalaista. Mainonnassa uhkapelaamista on rinnastettu arkiseen kahvinjuontiin ja terapeuttihahmo on kannustanut pelaamaan Veikkauksen totoa.

Valtiollista rahapelimonopolia on puolustettu nimenomaan vastuullisuudella ja peliongelmien ennaltaehkäisyllä.

Veikkauksen toiminta on nostanut esiin rahapelimonopolin kaksinaismoralismin. Toiminta ei ole kestävällä pohjalla, vaikka yhtiö itse korostaa markkinointinsa tapahtuvan ”kestävällä ja vastuullisella tavalla”.

Ministeri Paateron aie puhua Veikkauksen vastuuhenkilöiden kesken tulee tärkeään aikaan. Vastuullisuus ja Veikkauksen viimeaikainen aggressiivinen mainonta sopii huonosti yhteen.

Aiemmin tänä vuonna julkistettiin myös kansalaisaloite, jossa rahapeliautomaatteja vaaditaan poistettavaksi kaupoista, kioskeilta, ravintoloista ja huoltoasemilta. Pelikoneiden haitoista on puhuttu vuosikausia, mutta isossa kuvassa muutoksia vastuullisempaan suuntaan on tapahtunut vain vähän. Sähköistä tunnistautumistakin saadaan vielä odottaa.

Pitkät pelikonerivistöt kaupoissa ja kioskeissa koukuttavat ja vievät monen suomalaisen toimeentulon. Mielestäni pelikoneiden sijoittelua tulisi vähentää roimasti. Kasinoiden tai pelisalien kaltaiset valvotut paikat ovat haittojen ehkäisyn kannalta huomattavasti nykytilannetta vastuullisempi ratkaisu.

Suosittelen aloitteen allekirjoittamista, jotta voisimme vihdoin puhua pelikoneiden sijoittelusta riittävällä vakavuudella.

Mielestäni tulevaisuudessa on tehtävä riippumaton selvitys Veikkauksen toiminnasta ja asemasta.

Onko Veikkauksen monopoliasema ainoa vaihtoehto toteuttaa vastuullista pelaamista maassamme? Voisimmeko muilla keinoin ennaltaehkäistä paremmin uhkapelaamisen haittoja? Entä miten muilla keinoin turvaisimme rahoituksen kulttuuriin, liikuntaan ja nuorille?

Mikäli toiminta on niin läpinäkyvää ja jaloa, kuin Veikkaus itse esittää, ei sillä tulisi olla mitään huolta tällaisen selvityksen tekemisestä.

Toisaalta meidän ei myöskään kannata tuudittautua status quoon, jos parempia vaihtoehtoja olisi saatavilla.

Riippumaton selvitys hyödyttäisi kansalaiskeskustelua, poliitikkoja ja Veikkausta itseäänkin.